Krigsgal afrikaner så i et lys Jesus og smed våbnene…

Liberias brutale krigsherre Joshua Blahyi dræbte 20.000 under borgerkrigen. Nu be’r han
om tilgivelse og siger, at kun kristendommen kan hjælpe en nation ud af borgerkrig. Joshua Blauhyis liv og omvendelse er så usædvanlig, at der nu bliver produceret en dokumentar om hans liv.

The Economists dokumentarfilm om den krigsgale og okkulte Joshua Blahyi. Titlen hentyder til, at han nu og da kæmpede nøgen.

Dokumentaren hedder ”Indfrielsen af den nøgne general” og er en skræmmende dokumentar om, hvordan Blahyi ændrer sit liv efter at have været en af Liberias mest frygtede krigsherrer.
Blahyi har nu givet afkald på fortiden og konverteret til kristendommen. Han tilstår at have dræbt omkring 20.000 mennesker i løbet af Liberias 14-årige lange borgerkrig.
Blahyi ønsker at ændre sit liv og i stedet rejse rundt som missionær for at prædike og bede om tilgivelse.

Hans plagede fortid

Dokumentaren produceres af det anerkendte tidsskrift The Economist i samarbejde med PBS NewsHour.
Filmskaberne Eric Strauss og Daniele Anastasion har fulgt Blahyi i fem år, hvor han har søgt om tilgivelse for sine talrige ofre.
Strauss blev interesseret i Blahyi efter at have læst om ham i bogen ”The World’s Most Dangerous Places”.
– Det var blot en reklametekst om en berygtet krigsgal, som havde slået tusinder ihjel, og som nu gik rundt i gaderne og prædikede sandhed og forsoning, fortæller Strauss til The Los Angelos Times.
– Jeg undrede mig over, at en historie som denne kunne finde sted.
Anastasion undrer sig på samme måde over, hvordan en historie som denne kan udspille sig i den virkelige verden.
For at svare på deres spørgsmål producerede filmskaberne ”Indfrielsen af den nøgne general”, hvor tro og tilgivelse bliver fremhævet.
– Filmen svarer på spørgsmål om, hvordan sand, meningsfuld forsoning ser ud i et land, hvor retfærdighed ikke eksisterer.

Elsk din fjende

– Det er kun kristendommen, der kan hjælpe en nation, fordi kristendommen er den eneste tro, som lærer dig at elske dine fjender, og som fortæller dig, at du skal acceptere og tilgive dem, som har såret dig, siger Blahyi i dokumentaren.
Før han konverterede til kristendommen, var han medlem af en stamme i Liberia og var også åndelig konsulent for præsidenten, Master Sergeant Samuel K. Doe.
Allerede som 11-årig blev Blahyi indviet som stammepræst og deltog i sin første menneskeofring, som fortsatte hver måned til han fyldte 25 år.
Han blev senere udnævnt til præst for Krahn-folket og så til åndelig leder for Doe. Blahyi fortæller til the South African Star, hvordan han ind imellem mødte Satan og snakkede med ham.

Nøgen og uovervindelig

Blahyi fik øgenavnet ”General nøgen” for at have medvirket i en kamp, hvor han kun havde sko på samt bar et gevær, da han mente, at han som nøgen var uovervindelig over for patroner. Den tidligere general påstår, at han slog børn ihjel og gav deres blod til sin afgud. Indimellem tog han endda hjerterne ud af deres kroppe og spiste dem, inden han gik i krig.

Mødet med Jesus

Men alt ændrede sig, da han i 1996 havde et dramatisk møde med Jesus under et af de mest brutale slagsmål i Liberias historie. Et møde som mange sammenlignede med Apostlen Paulus’ omvendelse på sin vej til Damaskus.
Ifølge Daily Mail viste Jesus sig som et blændende lys og fortalte til Blahyi, at han ville dø, medmindre han angrede sine synder.
I det samme Blahyi så Jesus, bad han om tilgivelse, lagde sine våben fra sig, efterlod sine soldater og henvendte sig til en flygtningelejr, hvor han begyndte at give sit liv til Gud.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Den krigsgale Joshua Blahyi har nu totalt omvendt sig.
Er nu fortaler for fred

I dag prædiker han i stedet for at slå ihjel. Han vil gerne hjælpe de mennesker, som han engang sårede, og være fortaler for fred og ingen kriminalitet.
– Det sværeste i mit liv er at se dem, jeg engang sårede, siger Blahyi i dokumentaren.
– Jeg er hundrede procent skyldig i alt, hvad jeg har gjort i min fortid. Jeg er så ked af det.
På trods af at nogen tvivler på hans omvendelse, fortsætter han med at vise tegn på sin nyfundne tro. Han prædiker evangeliet overalt, hvor han kan komme til det.
For øjeblikket er han formand og grundlægger af Endetidstræning for Evangelistisk Tjeneste i Ghana, som han stiftede i 1999 for at sprede Jesu lys, som han selv havde oplevet, til forskellige dele af Afrika. Efter at have levet seks år i eksil, vendte han i 2004 tilbage til Liberia, hvor han støttede landets våbennedrustning i ét år, inden han tog tilbage til flygtningelejren i Ghana.
Tre år senere blev han forenet med sin kone Josie og deres fire børn i Liberia.

Skriftede

I løbet af denne periode skriftede han – en handling, som kun få krigsherrer udfører – selvom han ikke kendte konsekvenserne.
– Jeg henvendte mig hos Liberias sandhed- og forsoningskommission, fordi jeg ville forenes med mit land og være fri for konsekvenserne, siger han i dokumentaren.
– Det endte med, at de anbefalede, at jeg blev benådet.
Efter at han var blevet benådet, modtog han adskillelige trusler fra andre krigsherrer og tog derfor til Ghana. Han er nu vendt tilbage til Liberia, hvor han prædiker om Jesus og fortæller om Guds uendelige nåde og håb for mennesker og syndere som ham selv.
Dokumentaren om Blahyi udkommer den 22. januar og bliver sendt på Documentary Channel.