Skæbnesvanger høring om Israels udensrigsministers adfærd

Israels udenrigsminister Avigdo Lieberman er i disse dage konfronteret med høringer om sin økonomiske adfærd – på tærsklen til, at anklagemyndigheden måske vil rette en anklage mod ham for bedrageri, tillidsbrud og pengevaskning.Sker dette, vil det ryste israelsk politik, hvor Liebermans parti, det ultra-nationalistiske “Israel Beteinu” (“Israel er vores hjem”), er en stærk støtte i statsminister Binyamin Netanyahus koalitionsregering.

Og det kan muligvis medføre nyvalg.

Efter den første dags høring – en ny høring vil finde sted idag – er hans team af forsvarsadvokater optimistiske med hensyn til hans chancer om at klare frisag.

Sagen omkring Lieberman har stået på i flere år, men først nu er situationen ved at blive kritisk for ham.

Lieberman har benægtet alle forseelser han skulle have begået for forretningsaktiviteter, der begyndte da han var i den private sektor og har fortsat i hans tid som knessetmedlem og minister fra 2001 – 2008. Beskyldningen mod ham går på, at firmaer/selskaber, som officielt blev ledet af medlemmer af hans familie eller medarbejdere, faktisk var under hans direkte kontrol, og at han modtog millionerr af dollars fra udenlandske forretninnger med interesser i Israel..

Lieberman siger, at sagen er rent politisk, forklædt som retsforfølgning..

Rigsadvokaten, Yehuda Weinstein, oplyste i april i fjor, at han planlagde at anklage Lieberman, men tilbød ham først høringer, så han kunne forberede og forelægge sin sag.

Weinstein ventes at ville fremsætte sin beslutning om anklage i nær fremtid.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Hvis der vil rettet en anklage mod Liebrman, behøver han ikke at trække sig tilbage som udenrigsminister eller leder af Israel Beteinu-partiet, Israels tredjestørste. Lieberman har imidlertid sagt, at han måske vil trække sig tilbage fra disse poster for at koncentrere sig om sit forsvar.

Der er stor opmærksomhed i Israel omkring denne sag på grund af dens betydning ved et forestående knessetvalg.

Lieberman betegnes ofte som Israels mest magtfulde poitiker, efter Netanyahu. Han er født i Moldova i den tidligere Sovjetunion og har mange tilhængere blandt den million, der er immigreret til Israe fra ex-Sovjet, og som for manges vedkommende har en højre-nationalistisk indstlling.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Hans team af forsvarsadvokater sagde efter den første høring, at de var tilfredse med denne forløb og betegnede den som “saglig og seriøs”.