“Substantive” israelsk-palestinensiske drøftelser i 3. forhandlingsrunde

Israelere og palestinensere har afholdt “substantive, seriøse og oprigtige drøftelser” i deres tredje meningsudvekslinger i Amman, men det er stadig et åbent spørgsmål, om de to parter er på ret kurs til omfattende, direkte fredsforhandlinger.Det er Jordan og USA, der har bragt de to parter sammen for første gang i over et år, og de har nu haft tre møder i den jordanske hovedstad. Et fjerde er planlagt til den 25. januar – dagen inden udløbet af den tre-måneders frist, som er blevet sat af “Kvartetten” (USA, Rusland, FN og EU) for at komme videre.

Målet er, at parterne skal fortsætte deres drøftelser om fred og sikkerhed efter den 26 januar.

Situationen hænger imidlertid i en tynd tråd. Den palestinensiske præsident, Mahmoud Abbas’ talsmand, Nabil Abu Rudeineh, siger, at datoen 26. januar er en skillevej.

– Enten gør vi fremskridt på disse oplysende møder, eller vi vil blive tvunget til at træffe beslutninger, siger Rudeineh.

Det jordanske udenrigsministeriums talsmand, Mohammad Kayed, siger, at der stadig er afstand mellem parterne.

Xavier Abu Eid, senior rådgiver for den palestinensiske forhandlingschef Saeb Erekat, siger:

-Det er op til israelerne at beslutte, om der skal være forhandlinger. Det er meget enkelt. De skal blot opfylde deres internationale forpligtelser, omfattende en fuld bosættelsesfrysning. Bolden er hos dem, ikke hos os

Palestinenserne opfatter den 26. januar som en deadline, efter hvilken de kan erklære, at drøftelserne har været en fiasko – og derefter genoptage deres diplomatiske aktivitet i FN med henblik på at opnå international anerkendelse af en palestinensisk stat.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Statsminister Binymin Netanyahus talsmand, Mark Regev, vil ikke kommentere forløbet af drøftelserne i Amman, men henviser til Netanyahus udtalelser i et interview med bladet “The Weekend Australian”, hvor den israelske regeringschef beskylder palestinenserne for, at drøftelserne er kørt fast på grund af palestinensiske forhåndsbetingelser.

Netanyahu
– Det er meget let at bevise dette, sagde Netanyahu. Jeg er parat til at køre 8-10 minutter til Ramallah og sætte mig til forhandlingsbordet. Men Abbas vil ikke sætte sig ned sammen med mig.

En israelsk kilde siger:


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Det er ikke logisk at forestille sig, at vi kan løse alle disse anliggender og forelægge forslag blot 21 dage efter drøftelserne begyndte.