USA’s militærchef til Israel for at drøfte Iran situationen

USA’s militærchef, general Martin Dempsey, kommer om få dage til Israel for at drøfte situationen omkring Iran på baggrund af nye forlydender om, at Israel måske vil angribe Iranske atomanlæg – uden at meddele dette på forhånd til Washington.Dempseys besøg, der var planlagt for en måned siden, har fået en mere presserende karakter, efter at der nu er stigende spænding over Irans atomprogram, og hvad der forekommer at være øgede amerikanske bekymringer over et muligt israelsk angreb.

Den amerikanske generalstabschef skal i Israel mødes med forsvarsminister Ehud Barak, chefen for det israelske militær, general Benny Gantz, og formentlig statsminister Binyamin Netayahu.

Forinden skal Dempsey og Gantz mødes i Bruxelles på det årlige møde af NATO’s generalstabschefer – til hvilket Israels generalstabschef altid er indbudt.

Nogle dage senere kommer Dempsey til Israel, formentlig med den hovedopgave at prøve at få Israel til at afstå fra at angribe atomanlæggene i Iran.

Skønt USA har øget presset mod Iran – ikke mindst med en klar advarsel om USA’s reaktion, hvis Iran blokerer Hormuz Strædet – lader dette meget at ønske på israelsk hold. I Israel opfattes sanktionerne mod Iran som “utilstrækkelige”.

Israel har sin “røde linje” over for Iran, fastsat af Barak ifjor, da han sagde, at der var under et år tilbage til at standse Irans atomplaner, heriblandt uran-berigelses processen i Qom. Sker dette, sagde Barak, vil Iran være “immun”, og muligheden for et militært angreb vil være forskertset.

USA har også en “rød linje” – Irans udvikling af en atom-sprængladning.

Under Dempseys besøg vil man prøve at samordne disse “røde linjer”.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Det store spørgsmål er, om Israel virkelig vil angribe de iranske atomanlæg eller blot prøver at anspore Vesten til en mere beslutsom aktion.

Ifølge USA-bladet “Wall Street Journal” er der øget amerikansk ængstelse for, at Israel vil gå til miitær aktion , uden først at koordinere dette med USA. Såvel Netanyahu som Barak har afvist at fremsætte nogen forsikring om dette. Bladet skriver, at præsident Barack Obama og forsvarsminister Leon Panetta har udtalt sig til Israel om de seriøse implikationer, hvis Israel skulle gå til angreb.

Bladet skriver, at der eksisterer amerikanske beredskabsplaner som forberedelse til et muligt israelsk angreb. Videre afslører bladet, at der har været telefonkontakt mellem Obama og Netanyahu om Iran-situationen, og at USA har øget sit sikkerhedsberedskab i Persergolfen som forberedelse til at imødegå.iranske modangreb – hvis Israel skulle anribe.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Amerikanerne menes at forberede sig på angreb af pro-iranske shia-muslimske militser mod USA’s ambassade i Bagdad “Wall Street Journal” skriver, at USA har 15.00 soldater i Kuwait – og har sendt endnu et hangarskib ind i Persergolfen.