Der er kommet nogen regn – men Israel er stadig i dyb vandkrise

Den halve vinter er gået, og der er faldet nogen regn, men Israel er stadig i dyb vandkrise, med et underskud på omkring to milliarder kubikmeter vand, svarende til israelske husholdningers vandforbrug i tre år.Vandniveauet i landets største reservoir, Genezaret Sø, er steget 150 centimer efter den seneste regn og står nu på 213.55 meter under havoverfladen, ifølge vandmyndighederne. Dette er imidlertid 55 centimeter under den -213 meter ”røde linje” og hele 4.75 meter fra fuld kapacitet.

En stigning på blot en centimeter kan tilskrives de sidste dages nedbør, mens den øvrige halve centimeter er resultatet af den midlertidige lukning af den nationale vandkanals oppumpning fra Genezaret Søen, på grund af rutinemæssig vedligholdelse.

Ifølge talsmanden for Vandmyndigheden, Uri Schor, behøver Israel 475 dage med regn for at fylde Genzaret Sø. De to andre vandreservoirer er vand fra bjerge og de såkaldte ”underjordiske vandkamre”.

– Vi forventer stadig en del regn, men nedbøren har ikke været så stor, som vi havde håbet, siger Schor. Vi må fortsat spare på vandet og bruge det med maksimal efektivitet.

Temperaturen er fra 6 graders varme i Jerusalem til 13 grader i Tel Aviv, og meteorologerne forudser mere regn i de næste dage.

Fra den nordlige del af Israel meldes om stort snefald, og at det blot er et spørgsmål om tid, før skisæsonen kan indledes på Hermon Bjerget.