Norges udenrigsminister orienteres om palestinensisk-israelske drøftelser

Norges udenrigsminister, Jonas Gahr Støre, har været på et lynbesøg i Israel og hos palestinenserne, og det var så overraskende, at man på israelsk hold nærmest var uforberedt på hans besøg.Støre kom hertil med charterfly fra Oslo, ledsaget af en delegation rådgivere, og rejste efter nogle timers ophold her videre til “andre steder i Mellemøsten”, som det udtrykkes af en repræsentant for den norske ambassade i Tel Aviv.

Under hans ultrakorte ophold mødtes han med israelske ledere som statsminister Binyamin Netanyahu og præsident Shimon Peres.

Efter disse samtaler i Jerusalem fortsatte Støre til Ramallah på Vestbred-området, hvor han havde en samtale med Den palestinensiske Myndigheds (PA’s) præsident, Mahmoud Abbas.

Såvel israelere som palestinensere orienterede Støre om forløbet af deres samtaler i den jordanske hovedstad Amman.

På mødet med Abbas sagde denne om disse jordansk-sponsorerede drøftelser, at PA ville trække sig ud af disse, hvis der ikke er gjort fremskridt inden den 26. januar – udløbet af den tre-måneders frist, som “Kvartetten” (USA, Rusland, EU og FN) har givet de to parter til at fremsætte forslag, der skulle kunne bane vej for en genoptagelse af direkte fredsforhandlinger.

Ifølge en palestinensisk talsmand havde Abbas sagt til Støre, at forudsætningen for direkte forhandlinger ville være, at Israel indstiller bosættelses-byggeri og accepterer to-stats løsningen.

Talsmanden understregede at et sådant byggeri – og konfiskering af land i Øst-Jerusalem – beviser, at “Israel ikke er seriøs med at genoptage direkteforhandlinger.”

En talsmand for PLOs eksekutivkomite, Hana Amireh, bekræfter imidlertid, at de to parter vil afholde et tredje møde i Amman i de kommende dage, men at drøftelserne vil blive afbrudt den 26. januar, medmindre Israel ændrer dets politik.


Artiklen fortsætter efter annoncen: