Israels hærchef: “vi er parat til at modtage syriske flygtninge”

Israels militær forbereder sig på at absorbere en strøm af syriske flygtninge efter et muligt fald af Syriens præsident, Bashar Assad, siger den øverstkommanderende over de israelske styrker, general Benny Gantz.Han fremsatte udtalelsen i knessets forsvars- og udenrigskomite og sagde videre:

– Medlemmer af Assads Alawite sekt ventes at ville søge ly i Israel, hvis Assad – der selv er Alawite, bliver fjernet fra magten. Den dag, Assad-regimet falder, vil vi kunne modtage Alawite-flygtninge på Golan-højderne.

Ifølge Gantz er der frygt for, at våben vil blive sendt fra Syrien til Libanon.

– Vi følger dette nøje, sagde Gantz.

Våbnene menes at omfatte SA-17 missiler, der betegnes som “en udfordring til Israels herredømme i luften”.

Ifølge hærchefen har Hizbollah våben oplagret i Syrien, og han mener, at disse vil kunne komme ind i Libanon.

– Truslen fra Libanon er steget fem-foldigt i de senere år, sagde Gantz, der tilføjede, at den nuværende situation i Syrien gør det vanskeligt for Assad at angribe Israel.

Mens Syrien synes at glide i retning af en borgerkrig, har tilstedeværelsen af den syriske hær ved grænsen til Israel medført en vis ro ved grænsen til Israel. I et ekstremt scenario vil syrere flygte til Israel – af alle steder.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Assad kæmper for sit liv og sit styre, siger en kilde fra det israelske efterretningsvæsen.

Han oplyser, at eventuelle syriske flygtninge formentlig vil få midlertidigt ly i Israel.

Israels militær forudsiger, at der måske vil blive blodige opstande i byer og landsbyer ved grænsen, og at flygtninge fra Syrien vil storme grænsen, som det er sket ved Syriens grænse til Jordan og Tyrkiet.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Militæret er også forberedt på en fornyelse af protester af palestinensiske flygninge, der lever i Syrien og Libanon. Israel er nu ved at færdiggøre forskellige militære tiltag omfattende barrierer ved grænsen, fornyelse af minefelter, dybtliggende tunneller og pigtrådshegn. Hæren afholder jævnligt manøvrer for at imødegå ekstremistiske scenarioer som skydning under en grænseprotest og forsøg på at kidnappe en israelsk soldat.

Barak
– Israel må være forberedt på en hvilkensomhelst udvikling, siger forsvarsminister Ehud Barak.

Iføkge Barak er Iran bekymret over situationen i Syrien – ikke mindst at det måske vil miste dets alliance med Assad-styret.

Hjælp til Assad
Iran og Hizbollah yder en aktiv hjælp til Assad og skaffer ham våben for at sikre, at han overlever opstanden mod ham, siger det israelske militærs efterretningschef, general Aviv Kochavi.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Det er muligt, at omvæltningerne i Mellemøsten vil få et positivt forløb i det lange løb, siger Kochavi – men hvad angår det nutidige vokser farerne.