Tilnærmelse mellem Cypern og Israel efter tab af gamle venner

Den israelske statsminister Binyamin Netanyahu aflagde et historisk besøg på Cypern hos øens præsident, Demetris Christofias, hvor de aftalte et nærmere samarbejde.Efter at den tyrkiske fjendtlighed imod Israel er blevet stadig mere tydelig, har Jerusalem spejdet i det østlige Middelhav efter nye venner, og en af disse er Cypern, som statsminister Binyamin Netanyahu nu har aflagt et historisk besøg.
Det er første gang nogensinde, at en israelsk regeringschef har besøgt denne ø-stat. Men Netanyahus rejse til Nicosia blev også af anden grund historisk, idet han og hans cypriotiske vært, præsident Demetris Christofias, aftalte et nærmere samarbejde på en række områder.
På sit en-dags besøg på Cypern mødtes Netanyahu ligeledes med udenrigsminister Erato Kozakou-Marcoullis og oppositions-lederen, Nicos Anastasssiades.

En tyrkisk skygge

Det var bemærkelsesværdigt, at ordet Tyrkiet ikke blev bragt direkte på bane – men alligevel hang en tyrkisk skygge over forhandlingerne.
Alle er klar over, at Israel med tabet af Tyrkiet som forbundsfælle har mistet et stort strategisk aktiv, som hverken Cypern, Grækenland, Rumænien eller Bulgarien kan erstatte.
På en senere pressekonference sagde cypriotiske forhandlingsledere, at det ikke er Cypern, som truer Tyrkiet, men at Tyrkiet truer Cypern. Præsidenten fra Cypern sagde:
– Vi vil fortsat samarbejde med Israel. Den virkelige urostifter i området er Tyrkiet – ikke det cypriotisk-israelske forhold.
Mens Christofias ikke efterlod nogen tvivl om sin opfattelse af Tyrkiet som fjenden, der har besat en del af Cypern siden1974, valgte Netanyahu på diplomatisk vis ikke at omtale Ankara, for at holde døren åben for en mulig forsoning mellem Tyrkiet og Israel.

Aftaler

På pressekonferencen lovede de cypriotiske og israelske ledere hinanden at udvide samarbejdet om olieudvinding og desuden fremme en aftale om den hjælp, de to lande vil kunne yde hinanden ved rednings-aktioner.
Fra israelsk side afvises det, at denne aftale har nogen militær betydning, den angår udelukkende den gensidige hjælp i tilfælde af en krisesituation.
Et eksempel på en sådan aktion var, da Cypern sendte et fly og en helikopter til Israel for at hjælpe med til at bekæmpe storbranden i Carmel-skoven i december 2010, og da Israel sendte generatorer til Cypern, efter at en eksplosion fandt sted sidste år i Cyperns største kraftværk.
– Det har taget os 63 år at foretage en 45 minutters flyvning fra Israel til Cypern, sagde Netanyahu.