IPSICC

FN styrken i Libanon synes at stå foran sammenbrud

En seriøs situation er opstået omkring FN’s fredsbevarende styrke, UNIFIL, i Syd-Libanon, og i nogle kredse tales der om et sammenbrud af denne troppestyrke som følge af den økonomiske situation i en række medlemslande.Man kun gisne sig til, hvilke konsekvenser en opløsning af denne militærenhed vil kunne få for forholdet mellem Israel og den ekstremistiske Hizbollah-organisation i Libanon.

I Israel udtrykkes der bekymring for, at en fransk beslutning om at trække en stor del af dets soldater ud af regionen, måske vil få flere af styrkens medlemslande til at følge trop.

Norden er ikke længere repræsenteret i selve styrken, men nogle norske og andre skandinaviske officerer virker som observatører ved UNIFIL.

For flere år siden trak Norge sig ud fra en tilsvarende fredsbevarende mission i Syd-Libanon. En fransk militærenhed kom til. Den franske styrke kom syngende ind på militærpladsen – en stor oplevelse for tilskuerne, heriblandt Deres korrespondent.

Dette var længe før UNIFIL blev oprettet, hvilket skete i kølvandet på Den anden Libanon-krig i 2006.

Før krigen mellem Israel og Hizbollah var nogle få tusind internationale soldater stationeret i grænseområdet, men efter krigen blev styrken udvidet til ikke færre end 11.751 soldater fra 37 lande. Den største bidragyder er Frankrig med 1302 soldater, efterfulgt af Italien med 1112, Spanien med 1025, Nepal med 1016 og Ghana med 876.

Israels opfattelse
Israel har haft en blandet opfattelse af UNIFIL i de næsten seks år, der er gået siden krigen. På den ene side har den israelskie regering været tilfreds med styrkens operationer, især med at forhindre Hizbollah i at genopbygge dets infrastruktur og raketafskydningssteder i Syd-Libanon..

Den israelske kritik vedrører styrkens mandat, som ikke tillader internationale soldater at gå ind i landsbyer og lede efter Hizbollah-aktiviteter uden samordning med det libanesiske militær.

Hertil kommer, at styrkens mandat blot tillader den at operere i Syd-Libanon, men ikke ved grænsen til Syrien – hvilket har været hovedkanalen for våbenoverføring de seneste år.

Frankrig – og følgerne
Frankrig har nu besluttet at trække 400 soldater bort fra dets militærenhed i området, og Italien har også givet meddelelse om, at det reducerer dets enhed.

– Dette er bekymrende, men forventet, siger en israelsk militær talsmand. Vi håber, at de europæiske lande vil forblive forpligtede til operationen, for en sådan mindskning vil ikke gøre styrken effektiv.

Ifølge talsmanden er den franske og italienske beslutning om at nedbringe deres bidrag til fredsstyrken en følge af den globale økonomiske krise, såvel som hyppigere angreb mod styrken.

Fem franske UNIFIL-soldater blev i december såret af en bombe ved vejsiden i området i det tredje angreb mod denne internationale fredsbevarende styrke ifjor.

Italien nedbragte sit bidrag med 700 soldater, efter at seks italienske soldater var blevet såret i maj.

En højtstående libanesisk kilde siger, at det som følge af den forværrede økonomiske krise er den almene opfattelse i Frankrig – uanset hvem der vinder ved det forestående præsidentvalg – at UNIFIL -tropper skal trækkes ud af fredsstyrken.

– Vi forstår, at den franske beslutning (om troppetilbagetrækning. red.) er betydningsfuld og farlig, – men finanskrisen er også seriøs, siger en fransk kilde.

Rygrad
En diplomat i det libanesiske udenrigsministerium siger:

– En tilbagetrækning af franske soldater vil gøre UNIFIL ukampdygtig og være et slag mod FN-resolution nr. 1701 og dennes formål. Frankrig er rygraden i UNIFIL. En fransk tibagetrækning vil neutralisere UNIFIL og forhindre den i at fortsaætte dens rolle. Selv en reduktion i antallet af franske soldater vil forvandle UNIFIL til at blot at være en symbolsk styrke – og medføre en domino-virkning.

Videre siger han:

– En fransk tilbagetrækning vil føre til en mindskning af dets rolle i Libanon og Frankrigs historiske forbindelse med landet. Det vil faktisk indebære, at Frankrig træder tilbage fra den “moderlige rolle”, det længe har været for en stor del af det libanesiske folk.