Jesus har ordet

Af Gert Grube. Grundlægger af Bibelland i Gårslev
og kunstneren bag de bibelske
skulpturer i ”Galleri Udsigten”. ”Jesus, det er dig, som gør mig glad”, sådan lød sangen fra bagsædet i bilen fra vores 5-årige barnebarn, da hun blev kørt hjem fra skole.

Gert Grube

Hendes glæde var ikke til at stoppe. Hun ville give udtryk for det, som var blevet en del af hende gennem samvær med andre. Jeg blev selvfølgelig også påvirket af glæden, og ikke mindst af ordenes indhold. Enkelt og varmt fik jeg at vide, at glæden kommer fra Jesus.
Det er da også det, som er indholdet af søndagens tekst.
En folkeskare er fulgt efter Jesus og finder ham ved søens bred. Nysgerrige som de er, spørger de efter, hvordan han er havnet her. Jesus kunne jo godt være kommet med en lang forklaring, men hurtigt bruger han sine pædagogiske evner, fordi han har noget vigtigere på hjerte. Han har jo været i forbindelse med sin himmelske far, som hele tiden minder ham om det, der skal siges. Et andet sted læser vi, at Jesus siger alt det, han hører fra sin himmelske Far.

Livets brød

Jesus svarede: ”Jeg er det brød, der giver liv.

Han er klar over, at han nu skal sige det allervigtigste: at han er livets brød. Men han overrumpler ikke sine tilhørere. Stille og roligt bruger han sin pædagogiske sans og pejler dem ind på budskabet.
Han minder dem om, at de for ikke så længe siden havde deltaget i bespisningsunderet. Det var ”brød på bordet”, men der findes noget andet, som er endnu vigtigere. Inden de forløsende ord kommer over hans læber, minder han også folkeskaren om mannaen, der blev spist under den store ørkenvandring under Moses’ ledelse. Den manna kom fra himmelen, siger Jesus. Det var et Guds under.
Alles øjne er rettet mod undervisningens mester. Igen vil de have spørgsmål besvaret, fordi de utvivlsomt fornemmer, at han er ved at nå til pointen i undervisningen.
Og ganske rigtigt. Pludselig udtaler han de vidunderlige ord, som har trøstet millioner: ”Jeg er livets brød!”
Det er i dette udtryk, vi møder glæden. Jesus er ikke blot livets brød. Han bringer det også hver gang, vi i bøn bevæger os ind i hans fællesskab. Det være sig lønkammer, bibellæsning, altergang eller noget helt fjerde.
Jesus er livets brød, og han rækker os livets brød for at skænke os den tro, der kan bane vej for alt.
Troen kommer ikke fra vort hjerte, men den kommer til vort hjerte i kraft af ordet og ham, der er ordet.

Bøn

Herre, du er livets brød.
Det brød, vi må indtage hver eneste dag.
Tak, at dit brød skaber liv og lys, fred, hvile, varme og harmoni.
Herre, giv os altid det brød og giv os lyst til at dele det med andre.
Herre, plant netop nu et ord i vore hjerter, et ord, som sætter mismod og bekymringer uden for døren.
Amen.