Modige præster – fromme politikere

Amerikanerne er vant til at udspørge politikerne om deres livsstil og gudsfrygt. Men nu tier mange af frygt for at blande moral og politik, siger kristen tv-vært.
Af Jerry Newcombe Keller
Amerikansk tv-vært
og forfatter

I denne valgperiode er præsterne blevet tavse siden sagen om, at katolske organisationer imod deres overbevisning skal tilbyde ansatte prævention og fortrydelses-piller. Det er nu et halvt år siden, at præsten Dr. Robert Jeffress blev voldsomt kritiseret for sine politisk ukorrekte udtalelser. Han havde nemlig sagt, at han foretrækker en kristen politiker frem for en mormon.
Men i virkeligheden citerede han bare en af forfatningens fædre, siger forfatteren Jerry Newcombe fra tv-programmet Truth That Transforms (Sandhed der forvandler).
– Mange kontroversielle spørgsmål af moralsk art er nu blevet politiske spørgsmål. Det gælder bl.a. sager om ægteskab og abort.
– Desværre er der nok mange præster, der misforstår loven. De frygter – med urette – at de kan miste deres skattefrihed, hvis de udtaler sig om politik.

Præsterne skal gå foran

– Lad os huske, at Moses og Johannes Døberen talte magthaverne imod og betalte prisen for det. Mange andre har gjort det samme og betalt med deres liv.
– I den amerikanske kultur har præsterne og kirken tradition for at gå foran med sociale reformer. Det har tit haft politisk betydning, fx i forbindelse med afskaffelse af slaveriet, fastslår Newcombe.
Dr. Donald Lutz, professor i politik ved Houston Universitet, understreger, at ordet ”election” (valg) kommer fra Bibelen, ikke fra det politiske liv.
Man arrangerede valg for at sikre, at amerikanerne fik ordentlige ledere. Derfor valgte man blandt folk, som man anså for at være frelst og på vej til himlen. Vi filtrerer opad, når vi vælger mænd og kvinder til ledende poster i politik. Men den tanke driver europæere til vanvid, siger Lutz.
Præsten Dr. D. James Kennedy kritiserer kristnes mangel på engagement i politik:
– Vi har masser at klage over i dag, fordi vi har overladt politikken til ateisterne! siger James Kennedy.