Dansk tv forandrer tyrkiske liv

Den ene er blevet forfulgt for sin tro og har været arresteret 8 gange. Den anden vil starte den første kirke i et område med 2 millioner indbyggere.
I samarbejde med København Kristne TV er det lykkedes Ahmed og Ali at dele evangeliet med muslimerne.

Ahmet Guvener (tv.) og Ali Kalkandelen (th.) har i samarbejde med KKR TV produceret kristne programmer, som efter 5 år giver overvældende respons fra seerne.

I løbet af det sidste år har KKR TV, som udspringer af Kirken i Kulturcenteret på Nørrebro, samarbejdet med de to tyrkere Ahmet Guvener og Ali Kalkandelen. De har sammen produceret 50-60 halvtimes programmer i løbet af det sidste år og planlægger at lave lige så mange for det kommende år.
Det er til stadighed et spørgsmål, om Tyrkiet er en del af Europa eller ikke. Det gamle kristne område er et land, der er påvirket af kulturer fra både øst, vest og syd. Der er stor forskel på det traditionelle østlige Tyrkiet og det vestlige og moderne Tyrkiet, som mange danskere har set på badeferier.

Kirkeindgang er en politistation

Ahmed Guvener er præst i Diyarbakir i den syd-østlige del af Tyrkiet. Byen ligger kun 100 km fra grænsen til det konfliktramte Syrien og 200 km fra grænsen til Irak. Den ligger i den ofte undertrykte kurdiske del af Tyrkiet. Der bor lige knap én million mennesker i Diyarbakir.
Ved indgangen til hans kirke, som ligger i den gamle del af byen, bliver man mødt af et usædvanligt syn: Politi med kameraer, som beskytter og kontrollerer alle omkring den gamle kirkebygning, som siges at være bygget af en af Noahs sønner.

Ville være offentlige

Der er 80 medlemmer af kirken, som er den eneste i byen, bortset fra en lille traditionel og meget lukket syrisk kirke med kun 25 medlemmer.
– Vi prøver at leve vores tro ud og dele den med andre, forklarer Ahmed.
Tidligere havde de en boghandel, hvor de solgte bøger, som fortalte om troen på Jesus. Derudover gik de ud på gaden for at dele Bibelen ud fra person til person. I 1998 delte de i løbet af 3-4 måneder 5000 Nye Testamenter ud. Men det havde en høj pris. De blev arresteret 8 gange.
– Da indså vi, at vi havde brug for en kirkebygning. Vi ønskede at være en del af offentligheden på lovlig vis.
I 1998 købte de en bygning meget billigt. Den var meget gammel og skulle bygges om i 2001. Men på grund af de mange ting der skete på det tidspunkt, hvor hele verden ændrede sig på grund af terrorangrebet i USA, var det svært at få gennemført ret meget, og myndighederne var ikke særlig hjælpsomme.
Ahmed blev blandt andet slæbt i retten på grund af noget byggeteknisk. På trods af problemerne lykkedes det at få bygningen færdig i 2003. Men igen blev Ahmed hevet i retten – anklaget for at tilbede Gud i bygningen. I begge retsager led myndighederne dog nederlag, og Ahmed blev frikendt.
I samme periode blev Ahmed konstant overvåget af politiet overalt, hvor han færdedes. Han kunne ikke gå nogen steder, uden at politiet var i hælene på ham.
– Det var meget generende for mig. Jeg vidste, at deres mål bare var at genere mig så meget som muligt. Men til sidst fandt de ud af, at jeg ikke ville gøre noget dårligt mod landet, og så begyndte de at beskytte mig og være positive over for mig, fortæller Ahmed om den overraskende drejning.

Bliver smidt ud af landet

Det er blevet lettere at være kristen på nogle områder. Men der bliver stadigvæk vedtaget love, som gør det meget svært at være kristen. Missionærer i det østlige Tyrkiet kan blive smidt ud af landet uden nogen god grund.
– Tyrkere kan komme til alle lande i Europa og blive der, så længe de vil, men kristne i det østlige Tyrkiet bliver smidt ud. Det er et af de problemer, vi har. Men vi stoler på Herren midt i det hele, og at han vil lære os noget i det.
Ahmed forklarer, at den mest effektive måde at dele evangeliet på, er ved at dele det med sine venner.
– Hver uge har vi mellem 200 og 250, som besøger vores kirke. Vi har givet tusindvis af bøger og Jesus-film dvd’er væk. Lige nu ser vi ikke de direkte resultater af det, men i fremtiden vil vi måske se høsten af det arbejde.

Troen koster meget

Selv om de kristne gør mange ting, ser de ikke så store officielle resultater endnu. Men igennem deres venskaber med muslimer ser de, at folk bliver frelst.
Ahmed forklarer, at det er en meget risikabel ting at konvertere til en anden tro:
– En af vores kristne brødre blev frelst, men så blev hans kone skilt fra ham lige efter. En anden broder, som er 50 år gammel, blev også frelst, og derefter blev han smidt ud af sit eget hjem. En tredje mand, som kun er tyve år gammel, har, siden han blev frelst, levet i kirken, fordi han ikke kan komme hjem til sin familie.
Nogle bliver fyret fra deres arbejde, når de kommer til tro. Hele samfundet bliver fjendtligt indstillet. Der er ingen lov, som forbyder at skifte fra en tro til en anden. Så selvom der ikke er en direkte fysisk forfølgelse, så er der en stor social forfølgelse af de kristne.
– Når andre ser dét, så kan de se, at det er en stor risiko for dem at blive kristne. Det er sjældent, at deres liv bliver truet, men det sociale pres fra venner og familie er meget hårdt og kraftigt. Deres børn hader dem, og familie-strukturen ændrer sig.

Ny attitude over for kristne

For 10 år siden gjorde folk grin med kristendommen. Man sagde, at de kristne var dem, der ikke forstod islam. Det var derfor, de konverterede.
– I løbet af de sidste ti år har det ændret sig. De ved, hvem vi er, og de ved, at vi kender vores tro. Så dem der kommer til kirken har en seriøs interesse, selvom de ofte bliver vrede og aggressive. Men mange er interesserede.
Man hører ofte om, at muslimer i drømme hører om Jesus. Det sker også i stor grad i denne by. Ahmed vurderer, at omkring halvdelen af alle dem, som er kommet til tro, på en eller anden måde har oplevet noget overnaturligt. Både helbredelser, drømme og tegn og undere.
– Mange af dem, vi beder for i kirken, bliver helbredt, men der er ikke mange, der bliver frelst. Vi beder også for ægteskaber som fungerer forfærdeligt. Vi ved, at det er åndelige bånd, der binder dem. Men selvom vi beder, og de får det bedre, så bliver de ikke frelst, forklarer han.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Brænder for hellighed blandt kristne

Ahmed er meget optaget af, at vi som er kristne ikke giver afkald på at leve helligt og rent.
– Jeg har en byrde i hjertet. I begyndelsen af Bibelen fra det første kapitel helt til Åbenbaringen, er der et billede af en hellig familie. Sådan et billede ser man ikke i nogen anden tro. I islam forsøger de at skræmme dig til at blive i troen. Men i Bibelen er der et billede af en hellig familie igennem det hele. Desværre ser vi ikke det billede i den kristne kirke i dag i verden. Umoralen er høj, og vi ser unaturlige måder at leve sammen på.

I hans kirke sætter de høj pris på hellighed. Hvis nogen lyver, selv om det kun er en lille løgn, så bliver de disciplineret af kirken.
– Så kan de godt komme i kirken, men de kan ikke bede for – og tjene andre i kirken. De kan ikke læse fra Bibelen offentligt og lignende ting.
Hvis det er værre ting, som sladder og utugt, så bliver de taget ud af kirken i en periode, forklarer Ahmed. De får en rådgiver, som skal hjælpe dem til at forstå, at det er forkert, hvad de gør. Og indtil de har fået en bedre attitude, må de blive uden for kirken.
– For 8 år siden disciplinerede vi 8 personer på samme tid. Men de kom alle tilbage igen i en bedre tilstand end før. Hvis kirken ikke er hellig, så er den slet ikke attraktiv.

Deler troen i bussen

Ali ved siden af ham nikker. De to mænd har arbejdet sammen om programmerne på KKR TV. Ali Kalkandelen har kurdisk baggrund, men bor nu i Istanbul i det vestlige Tyrkiet. Han er uddannet psykolog og kom til tro i 1994. Han har lige siden været en ivrig kirkeplanter og evangelist.
Ali har flere gange været i København, og når han tager bybussen, leder han efter mennesker han kan sidde ved siden af og dele evangeliet med.
Det er flere gange lykkedes ham både at dele evangeliet og bede til frelse i løbet af en enkelt bustur! Der er ingen tvivl om, at han brænder for at dele budskabet om Jesus.
Han deltager også selv i programmerne på Kanal Hayat, som betyder Livets Kanal.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Mange fordomme om kristne

Kanalen fik i 2007 aktiv respons fra 1500 mennesker. I 2011 var tallet steget til 275.000! Den enorme stigning er meget opmuntrende for de få kristne i Tyrkiet. Ali er begejstret for udviklingen:
– Kanal Hayat har gjort mere for evangelisering i Tyrkiet end hele den moderne evangelisering har gjort, siden den startede for 200 år siden, mener han.
Han har store planer for Istanbul. Han er ved at starte en kirke i et område med 2 millioner mennesker uden en eneste nuværende kirke. Det er en stor opgave, men han håber, at de kan være med til at nedbryde de mange fordomme om kristendommen.
– Mange tyrkere tror, at kristne er som de film, de ser fra Hollywood. Det skaber misforståelser om, hvad kristne er, forklarer han.
Han har ud over Kanal Hayat også startet et radioprogram, som omhandler praktiske kristne principper for familien og livet som helhed. De nævner nogle gange Bibelen, når det passer ind, men fokus er mere på at hjælpe mennesker til at leve et godt liv på baggrund af Bibelens principper.

Der er ingen tvivl om, at både Ali og Ahmed brænder for at dele troen på Jesus med mennesker. Og efter mødet med disse to mænd er det svært ikke at være lidt mere optimistisk på vegne af Tyrkiet i fremtiden.