USA’s præsident afholder jødisk fest i Det Hvide Hus

USA’s præsident afholdte den årlige jødiske seder-aften. Han vil fortsætte traditionen så længe han er præsident.For fjerde gang har USA’s præsident, Barack Obama, afholdt den jødiske seder-aften ved begyndelsen af den ugelange pesach-fest, som jøder verden over fejrer til minde om udgangen af Egypten og deres omgørelse fra en trældomseksistens i Egypten til en tilværelse som et frit folk i eget land.
Obama indledte sin tradition som vært for denne sammenkomst, da han i april 2009 arrangerede en sådan festligholdelse sammen med nogle jødiske medlemmer af sin stab.

Ved den lejlighed sagde han, at han ville ændre den traditionelle velsignelse ”Næste år i Jerusalem” til ”Næste år i Det hvide Hus”.

I år tilsagde han, at sålænge han er USA’s præsident, vil Det hvide Hus fortsætte traditionen med at fejre pesach.

Pesach-festen falder ofte sammen med påske, og det er også tilfældet iår. Seder-aftenens højdepunkt er et familie-festmåltid ved afslutningen af oplæsningen af hagaddah-fortællingen om omstændighederne i forbindelse med exodus fra Egypten, bl.a. at jøderne brød så brat op, at de ikke nåede at bage deres brød, men måtte spise noget usyret brød, de såkaldte matza. Dette knækbrødslignende bagværk har jøder spist i 2000 år for at mindes deres folks skæbne.

Lang amerikansk tradition

Obama er den første amerikanske præsident, der har højtideligholdt denne jødiske fest. Men forbindelsen mellem denne helligdag og USA’s regeringschef går over 200 år tilbage, til George Washingtos dage i 1778. På den tid levede en frivillig lægemedhjælper ved navn Philip Moses Russell i Richmond, Virginia – kendt som en stor patriot og jøde – og Russell fik tilsendt et antal matzot fra sin familie i Philadelphia.

Seder-aften stødte general Washington – senere USA’s præsident – på Russell og spurgte denne om hans usædvanlige feltration.

Russell sagde:

– Ligesom de gamle hebræere blev ført til frihed af Moses, så vi du føre os til frihed fra de britiske tyranner.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Pessach 1865 var en anden milepæl i amerikansk historie.Det var ved afslutningen af den fem-årige blodige amerikanske borgerkrig. Det var en fredag aften under pessach, at præsident Abraham Lincoln blev myrdet. Amerikanske jøder, såvel som de sorte, hyldede ham som deres befrier – og jøderne afholdt deres seder-aften i en dyster stemning.

97 år senere hjalp præsident John F.Kennedy ortodokse jøder i USA, da han ved et dekret sørgede for, at der blev ”importeret særligt hvedemel til religiøse formål”.

Barack Obama er den første amerikanske præsident, der har været vært for en seder, men ikke den første, der har deltaget i denne fest. Jimmy Carter og hans kone Rosalynn var gæster ved en seder med den fremtrædende amerikanske jøde, Stuart E. Eizenstat, og dennes kone Fran som værtspar.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Eizenstats betegnde dette som ”en mindeværdig seder”.