Hemmelig israelsk flybase i Azerbaijan?

Mellemøsten syder af forlydender om, at Israel har skaffet sig en hemmelig flybase i Azerbaijan til brug ved et muligt angreb på atomanlæg i Iran.

Forlydenderne går på, at Israel enten har købt, lejet eller fået brugsret over en sådan base, men
dette dementeres af azeriske ledere, der imidlertid vedgår, at der er god kontakt mellem Israel og Azerbaijan.

Azerbaijans præsident, Jiham Aliev, har afvist en artikel i bladet “Foreign Policy” om en israelsk flybase på azerisk område.

– Vores forhold til Israel er som et isbjerg, ni-tiende dele er under havet, siger han.

En fremtrædende kilde i Det hvide Hus siger imidlertid, at Isreal har købt en sådan flybase, og
at den har fået navnet “Azerbaijan”.

Azerbeijan er en tidligere Sovjet-republik, beliggende nord for Iran, et mulimsk land, der blev uafhængigt ved opløsningen af Sovjetunionen.. Hvis forlydenderne om en israelsk base på azerisk område er sande, vil en mulig israelsk-iransk konflikt indebære, at Kaukasus – ligesom Persergolfen – også vil blive et brændpunkt.

Det gode forhold mellem Israel og Azerbaijan må ses på baggrund af forværringen af relationerne mellem Tyrkiet og Israel. I Azerbaijan er Israel ved at finde en ny strategisk partner. Azerbaijan har fire baser til eget brug og yderligere fire nedlagte baser fra Sovjet-æraen, som kunne gøres anvendelige for det israelske flyvåben..

Tanken om at bruge en azerisk flybase er sikkert forbundet med den lange afstand mellem Israel og Iran, og at det israelske luftvåben endnu ikke helt mestrer optankning i luften. En israelsk base
i Azerbaijan ville kunne bruges på hjemturen for israelske fly efter endt operation i Iran, og den vil tillige kunne anvendes for helikoptere på eftersøgning af nedskudte israelske piloter.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Israel, der køber olie fra Azerbaijan, har fornylig indgået en aftale med landet om salg af israelske våben til en værdi af 1.6 milliarder dollars omfattende droner og missil forsvarssystemer.

Historien om den mulige israelske base er blevet lækket fra USA’s side, formentlig som led i amerikanske bestræbelser på at nedbringe spændingen mellem Israel og Iran.

– Dette er blevet lækket af USA’s regering, siger den tidligere amerikanske diplomat, John Bolton – det er uden fortilfælde at afsløre sådanne oplysninger om en af dets egne allierede.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Vi følger nu nøje, hvad Israel gør i Azerbaijan., og vi er ikke glade over det, siger en amerikansk efterretningsofficer.

Israels ambassade i Washington, det israelske militær og efterretningstjenesterne Mossad og Shin Bet har alle afvist at udtale sig om forlydenderne, og den azeriske ambassade i USA har ikke ønsket at kommentere Azerbaijans sikkerhedsarrangementer med Israel.