Carter: Broderskab vil bevare fredsaftale med Israel.
Jimmy Carter udtaler i Cairo, at Broderskabet vil bevare fredsaftalen med Israel.USA’s tidl. præsident, Jimmy Carter, 87, som formidlede fredsaftalen mellem Egypten og Israel i 1979, siger i Cairo, at Det muslimske Broderskab ikke agter at ophæve aftalenCarter var i den egyptiske hovedstad i spidsen for en gruppe valgobservatører, som overvågede
den første runde af præsidentvalget, hvis topkandidat er Det muslimske Broderskabs Mohamed Mursi, tæt fulgt af tidl. statsminister Ahmed Shafiq, præsident Hosni Mubaraks sidste regeringschef og tidl. øverstkommanderende over luftvåbnet.
Begge mænd er nu ved at prøve at hverve tilhængere inden deres omkamp i midten af næste måned.
Ifølge Carter, der har haft lange møder med repræsentanter for Broderskabet i Cairo, vil dette prøve at modificere aftalen med Israel, men ikke annullere den.
Det var Carter, der i 1978 fik Israels statsminister Menahem Begin og Egyptens præsident. Anwar Sadat til at komme til enighed i Camp David, hvilket førte til fredsaftalen året efter.
Aftalen er en grundpille i USA’s Mellemøstpolitik og – til trods for den ikke var populær i vide kredse i Egypten – blev den urokkelig fastholdt af Mubarak, indtil hans fald i fjor under folkeopstanden.
Broderskabet, der længe var undertrykt under Mubarak, er stærkt kritisk over for Israel. Dets palestinensiske udløber, Hamas, styrer i Gaza-striben.. Den israelske ledelse har fulgt den politiske uro med stigende bekymring. Mubaraks fald lukkede op for en friere form for politik;
Topkandidat Mursi kritiserer Israel, men siger, at han vil respektere fredsaftalen. En af hans medarbejdere siger, at Mursi ikke vil møde israelere som præsident, men at han nok vil overdrage denne opgave til andre.
USA
Egypten vil prøve at forblive på god fod med Israels nære allierede, USA, som yder Egypten for milliarder af dollars i militær og civil hjælp, og som presser andre store giverlande til at støtte Egyptens vanskeligt stillede økonomi.
I nogle egyptiske kredse siges det, at fredsaftalen skal evalueres, til dels fordi aftalen, som blev mæglet af Carter, var for ensidigt pro-israelsk.
Til dette siger Carter, at aftalen ikke er blevet krænket af nogen af de to sider, og at alle problemer er blevet løst på fredelig vis, inkl. en opflammen af spænding i fjor over drabet af nogle egyptiske grænsevagter.
– Israelerne undskyldte for dette, siger Carter. De mener at der er en stor værdi i at bevare fredsaftalen.
Morsi siger, at han respekterer demokratiske principper og vil prøve at få en bred koalition, hvis han bliver præsident.
Shafiq, der prøver at afkaste sig et image som en anti-revolutionær skikkelse, siger, at han ikke vil genskabe det gamle totalitære styre.
Ved den første valgrunde blev det klart, at der blot er en hårbredde mellem de to tilbageblevne præsidentkandidater. Ifølge de foreløbige valgresultater fik Morsi 25.3 procent af stemmerne,
mens Shafiq fik 24.9 procent.
Begge mænd er blevet undsagt af Ahmed Khairy, talsmand for “Det liberale, frie egyptiske Parti”.
Khairy betegner Morsi som “en islamisk fascist” og Shafiq som “en militær fascist”.
Morsi siger selv, at hans kandidatur er det eneste værn mod forsøg på at genskabe Mubaraks styre, ved Shafiqs tilbagevenden.
Videre siger han:
– Dette vil falde til jorden og lande i historiens skraldespand.
Shafiq udtaler:
– Egypten har ændret sig, og uret kan ikke sættes tilbage. Vi har haft en glorværdig revolution..
Jeg hylder denne prægtige opstand og tilsiger at være trofast over for dens appel om retfærdighed og frihed. Jeres revolution er blevet kidnappet. Jeg lover at bringe dens frugter i Jeres hænder.