Eftertænksomhed

’Nu lukker sig mit øje” er det sympatiske projekt fra pianist Martin Paulsen og sanger David Midtgaard Christiansen, i mødet med egenkomponerede numre og velkendte salmer, alt sammen suppleret af producer / multiinstrumentalist Jens Varmløse.
Salmerne præsenteres ikke på en hidtil uhørt vis, men det er sandsynligvis heller ikke duoens intention eller nødvendigt for at lave et ganske vellykket album. Der lader tværtimod til at være tale om at skabe en ærlig og personlig fortolkning af sange og salmer, der har betydning for de to.
Der er mange højdepunkter blandt de 12 numre, som pressematerialet beskriver som ’aftensange, hvor hyggen møder melankolien med et glimt i øjet’. Albummet egner sig særdeles godt til eftertænksomhed i skumringens afventende tysthed iscenesat af blid sommerregn. Paulsens bløde pianospil komplementerer fint Davids gode og relativt nøgne vokal. Der leges smagfuldt og respektfuldt med salmernes form og fraseringer.
Når man fortolker og moderniserer gamle salmer, må man træde varsomt, hvis tekst og diktion ikke skal blive fremmedgørende. I ’Ikke en spurv på jorden’ synges der eksempelvis ’visnet’ og ’ubeskyttet’ med stemte t-er fremfor ’visned’ og ’ubeskytted’.
Jeg må ærligt indrømme, at jeg ikke kender nogen, som udtaler det førstnævnte (længere). Det er lidt ærgerligt, da ’Ikke en spurv på jorden’ ellers er gennemført delikat, og det lykkes også godt i ’Der er magt i de foldede hænder’, ’Under dine vingers skygge’ og naturligvis den egenkomponerede moderne og søde ’Bellas godnatsang’, og mindre godt i ’Sæt vagt omkring min tanke’, hvor udtalen afleder mig fra sangens helhed. Albummet er allerbedst i de akustiske, organiske og løsere passager, hvor jeg næsten oplever en live-agtig samspilsfølelse, der klæder musikken fantastisk godt.
Claus Rydskov