Fredsaftale med Egypten dør

Skriften har længe været på væggen, men ingen har villet læse den. Før nu. Efter det egyptiske præsidentvalg står det klart for de fleste, at den egyptisk-israelske fredsaftale er døende. Og at det nu gælder om at holde hovedet koldt, på begge sider, for at forhindre, at det kølige forhold forværres.

Endnu er Det muslimske Broderskabs leder, Mohammad Morsi, ikke blevet kronet som Egyptens nye præsident, men det menes blot at være en forrmssag. Han har besejret den anden præsidentkandidat, Ahmed Shafik, og Broderskabet har holdt sejrsfester.

Sejren vil først blive officiel om nogle dage, men det er allerede klart, at Israel må vænne sig til den foruroligende realitet om et fjendtligt Egypten, der styres af islamister.

Israel må hurtigt tage bestik af den nye situation. Den dag Morsi er ved magten og israelske fly skulle angribe mål i Gaza-området – måske medførende drab af
uskyldige – den dag vil også markere afslutningen af de officielle egyptisk-israelske relationer.

Grænsen mellem Israel og Egypten vil blive forvandlet til en fjendtlig grænse, med alt hvad dette måtte indebære.

En israelsk avis skriver idag, at Sinai-halvøen nu kontrolleres af en af verdens største og stærkeste forbryderiske karteller. Terrroristangreb fra Sinai mod israelske mål vil være en opfølgning af Morsis sejr

En 35-årig israelsk sub-entreprenør der var med til opføre barrieren langs den israelsk-egyptiske grænse, blev igår dræbt ved et terroristangreb, og en israelsk talsmand siger, at dette nok blot er en forsmag på,.hvad der vil komme.

Samme ord bruges af Israels tidligere ambassadør i Egypten,. Zvi Mazel, som i en analytisk artikel i en israelsk skriver idag betegner situationen i Egypten som “kaotisk og omskiftelig”.


Artiklen fortsætter efter annoncen: