Norsk general om massakren i Syrien: ”En brutal tragedie”

– Vi kan bekræfte brug af håndvåben, maskingeværer, artilleri og tanks. Den der udførte denne beklagelige voldshandling, skal holdes ansvarlig, siger FN observatør.Chefen for den 260 mand store FN-observatørgruppe i Syrien, den norske general Robert Wood, siger om massakren i byen Houla, hvorunder 92 blev dræbt, inkl. 30 børn under 10 år:

– Det er en brutal tragedie.Han ønskede ikke at sige noget om, hvem der efter hans mening havde udførte disse drab.

Efter et besøg i byen i weekenden sagde han imidlertid:

– Vi kan bekræfte brug af håndvåben, maskingeværer, artilleri og tanks. Hvem som helst som startede dette, hvem der reagerede, og hvem der udførte denne beklagelige voldshandling, skal holdes ansvarlig.

Det syriske udenrigsministerium benægter, at hæren har været involveret og giver skylden til “terrorister”

En indbygger i Houla ved navn Abu Emad siger:

– Vi appellerede til FN-observatørerne og talte med syv af dem. Vi sagde, at Assad-styrets lejesoldater udfører en massakre lige nu – men observatørerne afviste at komme og standse massakren.

Da Wood – kendt bl.a. fra sit virke i Mellemøsten og som leder af andre FN-fredsmissioner – kom til Damascus i begyndelsen af denne måned med fortroppen af FN freds-observatørerne, sagde han:


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Jeg opfordrer alle til at hjælpe os og samarbejde med os i denne store udfordring, der ligger foran os Vi ønsker at have forenede bestræbelser med fokus på det syriske folks velfærd.

Og så tilføjede han:

– Selv 1000 observatører kan ikke løse alle problemer.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Blodbadet er blevet stærkt fordømt af FN, England, USA, Tyskland og Frankrig. Den arabiske Liga ønsker, at FN’s sikkerhedsråd afholder et hastemøde.

Iran

Iran har bekræftet, at dets styrker hjælper Assads soldater med at slå ned på pro-demokratiske protesterende.

– Hvis den islamiske republik ikke var til stede i Syrien, ville massakren af civilpersoner have været dobbelt så stor, siger den næstkommanderende over Irans “Revolutionære Garde”, general Ismail Kuoni.


Artiklen fortsætter efter annoncen:En sjælden indrømmelse fra højtstående iransk side, at Teheran hjælper Damascus-regimet.

Kuoni udtalelse til det iranske nyhedsbureau er senere blevet slettet.

FN og menneskerettighedsgrupper anslår, at over 13.000 er blevet dræbt i Syrien under opstanden – heraf 9200 civilpersoner.