Jesus-dage i Haifa

Kontroversielle kampagner i Israel udfordrer israelerne – og os.- Jeg var sammen med Tzachi ved Haifa Stadion. Vi var begge en smule skuffede over, at vi ikke skulle ind at se fodboldkampen, men bare skulle stå ved indgangen og dele traktater ud.
Sådan begynder Jonathan fortællingen om én af sine oplevelser på Jews for Jesus’ Behold Your God Israel-kampagne i Haifa. Han var en af 23 frivillige, som valgte at bruge en måned i foråret på at fortælle andre mennesker om Jesus.
Fortællingen fortsætter:
– Tzachi var spændt, fordi det var hans yndlingshold, der spillede. Pludselig var der en fan, som kastede en flaske efter os. Den splintredes lige foran, hvor vi stod, og en gruppe mennesker begyndte at råbe ad os. Heldigvis kom en stor arabisk fyr over og beskyttede os.
Jonathan fortæller videre, at der blev klaget over dem til politiet, men at ordensmagten – efter at have læst traktaterne – gav dem lov til at fortsætte.
– Vi fik delt 2.400 traktater ud den aften, siger Jonathan.

12 kampagner i Israel møder modstand

Behold Your God Israel er et evangelisationsprojekt, som Jews for Jesus begyndte på i 2011. De har planlagt 12 kampagner forskellige steder i Israel, og kampagnen i Haifa i foråret var den syvende i rækken. De sidste fem kampagner planlægges gennemført frem til 2016.
Kampagnen i Haifa blev ledsaget af store billboard-reklamer ved de store veje.
Alle reklamerne havde et klart budskab om, at Jesus er Messias, og nogle af reklamerne blev dømt ulovlige af bystyret efter en lov, som gør dette muligt. Det eneste der skal til er, at nogle skal klage over reklamen som værende ”stødende”.
Andre af de store reklamer blev ødelagt af ortodokse jøder. Det vidner om det fjendtlige miljø, som Jews for Jesus og andre arbejder i flere gange om dagen gennem en hel måned. Verbale overfald og trusler er en daglig udfordring for de messianske jøder, som ønsker at dele evangeliet med deres landsmænd.

Stopper ikke

Alligevel tager det ikke modet fra dem, som går på gaden for både at dele traktater ud, opsøge samtaler, spille musik og stå med bannere, som proklamerer Jesus som Messias. Deres udholdenhed har båret frugt – som Dan Sered, leder af Jews for Jesus i Israel, udtrykker det:
– Gud har virkelig gjort utrolige ting iblandt os.
En kampagne som Behold Your God Israel kan være svær at ”oversætte” til en dansk kontekst, hvilket man da heller ikke skal.
Nogle vil måske også finde den måde, Jews for Jesus konfronterer mennesker på, meget kontroversiel.
Alligevel må deres evne til at sætte evangelisation på dagsordenen konstant udfordre os tryghedssøgende danskere til at overveje, hvor og under hvilke omstændigheder vi er med til at gøre spørgsmålet om, hvem Jesus er, uundgåeligt for det danske folk.
Af Arne Pedersen,
kommunikationssekretær i Israelsmissionen