– Lad ikke medierne bestemme, hvem du er!
Medierne præsenterer en forsimplet udgave af kristendommen, mener Sørine Godtfredsen.
Journalister er overfladiske, medier forenkler virkeligheden og især Danmarks Radio præsenterer en gold kristendom, som ikke svarer til virkeligheden af åndeligt søgende danskere.
Det sagde præst og debattør Sørine Godtfredsen i sin festtale ved KLF, Kirke & Mediers landsmøde i Strib lørdag den 15. september.
– Hvis man som jeg opfatter kristendommen som grundkilde for mennesker, må man forholde sig til den forsimplede udgave af virkeligheden, som formidles gennem medierne, sagde hun.
Hun er selv uddannet journalist og kender derfor fagets konstante jagt på nyheder.
– En klassisk journalist har både noget meget flygtigt, men også intensivt og ophidsende, over sig. Men i det hektiske kommer han ikke ind til kernen.
I dag er det i høj grad journalister, der præger danskerens holdning til tro, kristendom og kirke, fortsatte Sørine Godtfredsen.
– I min bog Den åndløse dansker udnævner jeg journalisten som et godt eksempel på et åndløst menneske. Man næres af det øjeblikkelige og umiddelbare, fristes til at konkludere mere end at søge den overrumplende og overraskende viden. Journalister lever af at reproducere faste forestillinger, fordomme og stereotyper, lød Godtfredsens analyse.
– Læg mærke til, hvordan kristendommen præsenteres på indirekte vis. Ligesom tv-udsendelsen Gør Danmark Dansk. Her portrætteres den kristne dansker som jovial og madglad, og julen reduceres til middag og snaps.
Men ikke alle danskere er overfladiske. De ønsker at kende kristendommen. Vi lever nemlig i en paradoksal tid, sagde Sørine Godtfredsen.
– Vi vil vide mere om kristendommen, og samtidig har vi en fornemmelse af, at det gør andre mennesker ikke. For det er den virkelighed, medierne fortæller os om. Samtidig lader medierne andre religiøse retninger stå for alvoren ved at tro.
Sørine Godtfredsen har prøver at holde gudstjeneste direkte i radio og tv og responsen er enorm, fortalte hun.
– Der er en anden virkelighed derude, som er anderledes end det forvrængende billede vi får i medierne. Vi er nemlig på vej i en god retning. Danskerne viser besindelse, ved at ville vide noget om egen kultur. Vi vil genskabe en dannelse iblandt os, der gør, at vi genkender, når DR forenkler og fordrejer og portrætterer os som ikke-troende. Der skal være en revolution i den enkelte. Vi skal vide, hvem vi er, og hvad, vi tror på. Der er ingen anden end én selv, der kan fortælle, hvem man er. Jo, der er én ud over dig selv, og det er ham, der har skabt dig, sluttede Sørine Godtfredsen.