At læse er at leve

H.C. Andersen er kendt for meget – også for sine mange rejser og udtrykket: ”At rejse er at leve.” I 2006 havde jeg en kronik i Udfordringen under overskriften: ”At læse er at leve”, en omskrivning af det gamle H.C. Andersen-citat. Og nu bruger jeg det igen.
Jeg har næsten altid flere bøger i gang. Jeg læser og læser, helst skønlitteratur, men også faglitteratur, herunder gode åndelige bøger. Men skønlitteraturen står øverst på hitlisten hos mig, når det handler om bøger. Romaner skildrer livet, som det leves. De handler om mennesker af kød og blod, og de sætter tanker i gang. Romaner skrevet af store kunstnere giver også en æstetisk nydelse. Der er ikke noget som en forfatter, der kan skabe ordbilleder og med sproget male for læserne. Og den danske forfatter Poul Hoffmann er en sådan forfatter. Efter min mening hører han hjemme i verdenseliten blandt forfattere, og hans bibelhistoriske romaner holder, og vi ser flere af dem blive genoptrykt i disse år. Jeg nyder at være i selskab med Poul Hoffmanns romaner, men også mange andre romaner. Jo, at læse er at leve.
Litteraturen åbner en spændende verden for læserne. Det gælder både skønlitteraturen og faglitteraturen. Man kan blive klogere af at læse – også ved at læse de bøger, hvor man ikke er enig med forfatteren. Det er udviklende at læse. Derfor er jeg altid i gang med mindst én bog, og det gælder både i hverdagen og i ferierne.
Det er godt at købe bøger og at give bøger som gaver, men du kan også finde bøger på biblioteket. Biblioteket er så god en opfindelse, at havde det ikke været opfundet, så måtte vi skynde os at opfinde det. Biblioteket giver adgang til enorme bogsamlinger, og gennem biblioteket kan vi finde lige de læseoplevelser, vi søger. Så god fornøjelse med din næste tur til biblioteket.
I Udfordringen vil du ofte kunne finde frem til en god bog ved at læse de mange boganmeldelser, vi bringer.

I denne uge har Udfordringen bog-tema, og du har ekstra mulighed for at gå på jagt efter gode bøger. Held og lykke med jagten og god læselyst!

Af Bjarne Nederby Jessen