Historisk dag i Gazastriben – blokaden brudt af Qatar

Det var en historisk dag for Gaza-striben igår, da Gazas statsminister Ismail Haniyeh proklamerede, at det var slut med den politiske og økonomiske blokade af området, takket være den besøgende emir af Qatars indsats.
Emiren, Hamad bin Khalifa Al Thani – det første statsoverhoved der har besøgt Gaza – øgede Qatars støtte til forskellige projekter i Gaza fra 245 millioner dollars til 400 millioner.

Dette betegnes som et vendepunkt, og Hamas’ talsmand, Fawzi Barghoum, udtalte, at “Israel er bragt i forlegenhed over emirens succeserige brud af blokaden”.

Emirens besøg har ikke blot kastet lys over situationen i Gaza, men har også sat projektøren på, hvad der er sket i Qatar, som fra at være betegnet som et lille fyrstedømme i Persergolfen nu er blevet blevet en magtfaktor i Mellemøsten. Dette skyldes til dels, at i Den arabiske Liga har Qatar status som en af lederne af Sunni-lejren mod Shia-aksen.

Qatar er et rigt land. Og er hjemsted for det måske mest imponerende medie i Mellemøsten – Al Jazzeria TV-stationen.

Al Jazzera har bragt store reportager om nedlæggelsen af hjørnestene til en ny palæstinensisk stad for 3000 familier – nær Khan Yunis – en by som skal hedde Hamad, opkaldt efter dens sponsor, emirenaf Qatar.

Sejrens dag

Det var ved disse ceremonier, at Haniyeh sagde, at blokaden var brudt. Haniyeh sagde også til sin gæst fra Qatar:
– Dette er din sejrens dag. Idag er sejren i Gaza-striben. Imorgen vil den blive i det befriede Jerusalem.

Al Thani var, som sin hustru, Sheikha Mozah, der var ved hans side, iført unikt tøj – rød-hvid-sorte klædninger, som stod i skarp kontrast til palæstinensernes mere traditionelle antræk. De fik senere æresdoktorgrader fra Det islamiske Universitet som påskønnelse af deres støtte til palæstinenserne.

Emirens besøg har også sat fokus på forholdet mellem Hamas i Gaza og Fatah på Vestbred-området. Mens Den palæstineniske Myndighed (PA) er i en økonomisk krise, har Hamas fået gaver på over en kvart milliard dollars, en enorm sum efter palæstinensisk opfattelse.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Det har tillige vakt opmærksomhed, at Al Thani ikke har besøgt Ramallah, hovedsædet for PA, og at Fatahs og PA-præsident Mahmoud Abbas image i den palæstinensiske offentligheds øjne er forværret.

Besøget har også sendt et klart budskab til palæstinenserne i Gaza og på Vestbredden om, at Qatar nu har offentliggjort, hvem det foretrækker – at Hamas’ ideologi står emiren nærmere. Det opfattes som en diplomatisk sejr for den islamiske bevægelse og et slag imod PA.

Ifølge en israelsk politisk kommentator, Avi Issacharof, tænker emiren nok, at hans store finansielle investering i Gaza vil distancere Hamas fra Iran og Syrien og presse Hamas-ledelsen i Gaza til en enhedsaftale med Fatah.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Ifølge Haniyeh vil Qatars gaver til Gaza – udover boligprojektet – omfatte 15 millioner dollars til et palæstinensisk medicinsk center i Gaza. En af gaverne er en renovering af Salah Eddin motorvejen og andre vigtige færdselsårer.

Hamas angreb

Mens Qatars emir besøgte Gaza-striben, var der en voldsom opblussen af raketangreb fra området mod det sydlige Israel.

Over 50 raketter og mortergranater ramte steder i Syd-Israel, og der meldes om tre sårede udenlandske gæstearbejdere i Eshkol regionen, og at en israelsk kvinde blev såret i Ashkelon-området, mens hun løb til et tilflugtssted. Fem huse blev direkte ramt. Flere skoler er blevet midlertidigt lukkede.

Det israelske “Iron Dome” luftforssvarssystem har nedskudt syv indflyvende raketter.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Hamas’ militære fløj og Folkemodstandskomiteen (PRC) har påtaget sig ansvaret for angrebene.

Ifølge en israelsk militær talsmand har det israelske luftvåben angrebet en terroristcelle i det sydlige Gaza, kort efter at den havde afskudt raketter mod Negev i de tidligere morgentime idag.

Israel vurderer

Den israelske forsvarschef, general Benny Gantz, har sammen med seniorofficerer drøftet situationen. og har vurderet forskellige gengældelsesmuligheder.