Israel i klammeri med Finland og Sverige over Gaza- og Irananliggender

Israel er kommet i klammeri med Finland og Sverige over Gaza- og Iran-anliggender i forbindelse med skibet Estelles aktion.
Skærmydslen med Finland er over skibet “Estelle”s forsøg på at sejle til Gaza-striben for at bryde den israelske søsideblokade.

Ifølge det finske udenrigsministerium har Israel sendt en advarsel om, at det vil gå til handling, hvis skibet skulle prøve at nå frem til Gaza. Der oplyses imidlertid intet nærmere om en sådan handling.

Ombord på fartøjet er omkring 20 pro-palæstinensiske aktivister fra otte lande, heriblandt Norge og Sverige. Skibet, der er svensk-ejet, men sejler under finsk flag, medbringer cement, musik- og sports-instrumenter og teater-lysudstyr.

Ifølge det finske ministeriums talsmand, Risto Piipponen, har Finland fremhævet, at skibet er et civilt fartøj, og det har henstillet til Israel at vise tilbageholdenhed.

Det israelske militær har intet sagt, om det har planer om at standse “Estelle”, blot at “det fortsat vil sikre, at dets maritime restriktioner nær Gaza overholdes, omfattende våbentransport”.

Sverige

Ifølge en talsmand for det israelske udenrigsministerium prøver den svenske regering at forhindre, at EU iværksætter yderligere sanktioner mod Iran af frygt for, at det svenske kommunikationsselskab, Ericsson skulle komme til at miste en lukrativ eksport til Iran.

Flere ledende EU-lande er klar over, at en sådan planlagt svensk eksport til Iran vil være på vippen, hvis der vedtages nye sanktioner, og at en aflysning af denne eksport vil kunne indvirke på Ericssons handelsaftaler med andre lande og vække bekymring over disse landes fremtidige bånd med det svenske firma.
.