’Næstekærlighed’ møder virkeligheden

På den alternative Euroclass i Kolding, lærer eleverne at tjene andre mennesker helt praktisk.Efterårsvejret i Storbritannien trækker til. Store sorte skyer indtager langsomt den næsten uendelige østkyst, som stadig står upåvirket efter den hårde blæst og de massive regndråber. Tre uger, to hold og ét mål.

Man kan godt få beskidte hænder, når man skal omsætte næstekærligheden til en forskel i hverdagen for andre mennesker…

Euroclass er ankommet til Storbritannien, ikke for at blive testet med bidende kulde og dårlige vejrprognoser, men for at blive udfordret med næstekærlighed, tjenervillighed og hårdt fysisk arbejde.
Tre uger er gået i Storbritannien for Euroclass-eleverne, som har været opdelt i to hold med hver deres destinationer.
I den tid har de skullet følge nogle velfungerende kirker, som har et velorganiseret og blomstrende udadvendt arbejde i lokalområderne, hvor de deriblandt beskæftiger sig med børn og unge fra socialt belastede områder. De involverer sig aktivt og giver de unge et alternativ til et liv med euforiserende rusmidler, hærværk og kriminalitet.

”Hjerte for byen”

Desuden tager kirkerne et enormt ansvar for vedligeholdelse af lokalområdet, hvor kommunen og lokalbefolkningen ikke kan finde ressourcer til at holde gaderne fri for affald, ukrudt og specielt nedfaldne blade på denne årstid.
Kirkerne har ud over dette også ægtepar- og forældrekurser, opkvalificeringskurser til jobmarkedet samt en selvkørende kaffebar, hvilket er med til at skabe en liflig atmosfære i kirkerne, som på ugentlig basis bliver hjemsted for det omkringliggende samfund; hovedsageligt folk som ikke er kommet til tro på Gud endnu.
Hvis man skulle sammenfatte deres arbejde igennem kirken skulle det være med fællesnævneren ”hjerte for byen”, hvorpå genklangen af missionsbefaling med ét bliver til mission af kød og blod og mennesker, der favner hinanden med Jesu kærlighed.

Praktisk næstekærlighed i aktion

Eleverne fra Euroclass har igennem følgeskabet med kirkerne kunnet hente inspiration og erfaring på konkret og praktisk tjenerskab i lokalområdet, som kan danne grobund for sund refleksion og perspektiv over tjenerskab i deres lokale byer hjemme i Danmark.
Næstekærligheden går fra at være en flyvsk doktrin, der kun kan opridses delvist med karakterløse ord, til at være et begreb af bl.a. arbejdshandsker, skovle, koste, sene aftener, affaldssække og en træthed, der tærer på deres kroppes velvillige kampgejst til gavn for ”næsten”.
– Den største oplevelse for mig er nok at se, hvor glade folk i byerne er blevet for det, vi har gjort. At rydde op på gaderne i deres kvarter for derefter at se hvor taknemlige de er, siger Annabella, som er elev på Euroclass.
Dette er en beretning om, hvorledes muskelømhed og sved transformeres til smil og taknemmelighed; en sand gengivelse af den barmhjertige samaritaner i vores individualistiske samtid, hvor nåde og kærlighed bliver forenet og formidlet til andre mennesker uanset nationalitet, samfundsklasse eller religiøs overbevisning.
”Kirken er kun én generation fra at uddø”, er et velkendt citat, som efterlader en rungende klang og stof til eftertanke hos enhver kristen. Euroclass’s modsvar til dette er at udruste teenagere til deres videre liv og fusionere tro og handling med liv og karakter. Hvert år bliver der udsendt et hold af sprængfarlige teenagere til at infiltrere gymnasier, sportsklubber og arbejdspladser med det nyopdagede evangelium og med målet om dermed at vende kurven til vækst for kirkerne.
Det tågebelagte Storbritannien bliver et redskab og en platform til udviklingen af teenagere og deres syn på tjenerskab sammen med yderligere inputs på Euroclass.
– Vi er blevet introduceret for mange måder at tjene på, og vi har fået et større billede af, hvad det vil sige, siger Olivia, som er elev.
Afgang fra Stansted lufthavn kl.7:30 i ly af morgenens mørke mod Billund lufthavn og tilbage til en hverdag på Euroclass med opfølgning og udfordring som afslutning på en vellykket rejse. Flere eventyr venter eleverne forude. Til april går bl.a. en ny rejse til Asien & Afrika i 6 uger…
Af Simon Thonsgaard