Et brag af en roman

”Den niende bro” er tredje bog om slægten Haken i det tyvende århundrede.
Peer Louis Aarestrup er på gaden med bind 3 i slægtsromanen om familien Haken, en roman jeg har ventet på med længsel, for efter Diamantpigen måtte der komme en fortsættelse. Læserne måtte vide, hvad der videre skete med Emil.Og så overraskes man allerede på første side, hvor vi møder ”verdensmanden” Emil i Paris, og allerede på første side glæder man sig over igen at være i det aarestrupske sprogunivers med masser af poesi. Det er sproget, der bærer litteraturen, og et spændende sprogunivers er ofte garant for flot litteratur. Det er digtekunst, det her – og det fornemmer man allerede på første side. Der er masser af symbolik i romanen – også i sproget, og man bliver mættet med indtryk.
I Paris møder Emil – ganske overraskende – en halvbror, og de fortsætter rejsen sammen i jagten på familiens historie, og jagten fører dem til Brasilien. Under opholdet i Paris støder vi på karakterer, der hentes fra andre tidslommer i det 20. århundrede. De indgår som en tidssprængning og virker tankevækkende. De giver også læseren en fornemmelse af forfatterens store viden om europæisk kunst og kultur. Under opholdet i Paris kommer Emil i kontakt med Huset Haken ved Pont Neuf, ”Den niende bro”.
Han kommer ligeledes i kontakt med en kendt professor og samfundsoprører og hans datter. Gennem dem føres han ind i flere sider af krigens rædsler, herunder jagten på jøderne og de rædsler, som de oplevede i lejrene. Pigens moder blev tvunget til at stille sin krop til rådighed for soldater og lejrpersonale og fik foretaget flere aborter. Disse krigsrædsler forfølger hende og fører til selvmord.
2. Verdenskrigs rædsler forfølger familien Haken i dette bind af trilogien først og fremmest repræsenteret ved Emil, men også ved hans mormor, hans mor og hans onkel, Thomas. Emil fortsætter jagten på familien Hakens historie og ønsker at udgive historien. Her dukker et citat af Camus meget passende op: ”Tiderne forandrer sig, men det gør mennesker ikke.”
Undervejs til Brasilien må Emil og halvbroderen Philippe en tur omkring Kegnæs til mormorens dødsleje og til en forsoning med hende, som har haft så stor betydning for Emil, ikke mindst i de første barndomsår.
I Brasilien når Emil – efter voldsomme strabadser – frem til et møde med en slægtning, der er med til at give ham den sidste krølle på slægtshistorien. Det er afslutningen på slægten Hakens historie i trilogien, men historien går videre.

Fortjener større læserkreds

Peer Louis Aarestrup (f. 1946), tiptipoldebarn af guldalderdigteren Emil Aarestrup, debuterede i 2010.

Peer Louis Aarestrup har valgt at give romanen et efterskrift, hvor vi kort fortalt får lidt mere at vide om Emil, hans mor Cæcilie og onkel Thomas.
Desuden har forfatteren til slut nogle spændende bemærkninger til hele romantrilogien, der gør det klart, at såvel handlingen som persongalleriet er fiktion, men de er sat ind i en spændende historisk sammenhæng, der rækker ind i nutiden.
Den niende bro er gribende, spændende og meget fascinerende – et brag af en roman med en på flere måder overraskende afslutning på sagaen om Haken-slægten. Den er fyldt med drama, spænding, indbygget krimi, lidenskab, tvivl og tro, og så er den båret af et meget flot sprog. Desværre fuser den lidt ud til sidst, men det ændrer ikke ved det meget flotte helhedsbillede af romanen.
Peer Louis Aarestrup er med denne romantrilogi, hvor han debuterede som romanforfatter med Asfaltblomsten duft, for alvor trådt ind på den litterære scene som en spændende romanforfatter. Glæder mig til at se mere fra hans hånd og gerne på et af de større og mere etablerede forlag, for han fortjener at komme ud til en endnu større læserkreds.
Den bog kan virkelig anbefales og er en rigtig god gaveidé her op til den kommende jul.

Peer Louis Aarestrup:
Den niende bro
296 sider • 198 kr.
Queenswood

Udkommer
den 10. december!