Mandeltræet blomster – fåråret er på vej

Våren så sagte kommer, og nu foreligger et bevis på,. at det går mod en varmere og lysere tid, da det idag oplystes, at mandeltræet – forårsbebuderen – er sprunget ud. Fra dag til dag er der store dalstrækinger i Jerusalem Skoven, hvor mange mandeltræer nu lyser op med deres sarte farver i lyserødt og hvidt. Et skønt skue. Andre steder er der enligtstående mandeltræer, som f. eks. på parkeringspladsen ved motionsstedet/svømmehallen ved Hotel Ramat Rahel (“Rakels Høj”), hvor Deres korrespndent plejer at tage et billede af den udsprungne blomt, der for manges vedkommende ofte har en medrivende duft

Idag var der godt med mennesker, der ville tage dette naturens mirakel i nærmere eftersyn. Træet var som en gammel ven, der var dukket op. Flere bilister gik ud af deres køretøjer for at kikke på dette naturens under.

Det var, som om træet på parkeringspladsen sagde

– Vi ved, at det er koldt i januar, men vi springer ud alligevel.

Mandelen var en af Israels udvalgte frugter, som Jakob sendte til Egyptens herskere. Frugten er dunblød, saftig – og smuk. Den er eftertragtet, og efterspørgslen er stor. De steder, hvor mandelen dyrkes kommercielt, udvider produtionen jævnligt.

Mandeltræet springer ud flere uger, før andre træer gør det. Træet vokser vildt i De judæiske Bjerge syd for Jerusalem, i botaniske haver, i parker og det ses i vid udstrækning langs motorvejen Jerusalem-Tel Aviv.

I denne weekend er det festen “Tu-Beshevat” (den 15. i måneden Shevat), kaldet “træernes nytår”. I det moderne Israel er det dagen, da børn planter træer i skove og på offentlige pladser.

Man skal skynde sig, hvis man vil se denne vårbebuder. Træet blomstringstid er blot et par uger. Så er det slut. For i år.


Artiklen fortsætter efter annoncen: