Rivers-roman om og for (modne) kvinder

Med ”Den Blodrøde Tråd” har Francine Rivers skrevet en roman, der på det symbolske plan tematiserer Jesu blod og det, der knytter livet sammen.Den Blodrøde Tråd er en roman om kampen mellem sig selv, Gud og det at turde tro på at være elsket betingelsesløst; om Guds trofasthed, når vi svigter, hans helbredelse, når vi er knækkede, og hans genoprettelse.
Romanen er opbygget som to sideløbende fortællinger – dog med en tidsforskel på omkring godt et århundrede.

Med en gammel dagbog

Vi følger den nutidige Sierra i hendes kamp gennem kærligheden, tro og tvivl både på Gud og ikke mindst sig selv. Sideløbende følger vi Mary Kathryn, der gennem en gammel dagbog fortæller om stort set de samme dilemmaer og udfordringer med mænd, sig selv og Gud.
Bogen er visuelt sat således, at den nutidige fortælling er skrevet, som vi mest kender det i romanform, mens fortællingen gennem dagbogen er med anden skrifttype og nedtonet i sit udtryk. Det skal give indtrykket af en håndskrevet fortælling.

Gennem kamp til sejr

Sierra lever et liv, hvor hun bliver presset af sin mand, omgivelserne og mere eller mindre udtalte forventninger til sig selv. Sierra forsøger at finde sin plads i samværet med sine børn, sin mand og det liv, hun hvirvles ind i. Francine Rivers beskriver meget malende, hvad der kan ske i et ellers afbalanceret og velovervejet menneske, når man bliver presset tilstrækkeligt og ikke kan finde ind til sin egen kerne. Sierra reagerer voldsomt og får sider af sig selv at se, hun ikke troede, hun havde. Samtidig plages hun af dårlig samvittighed over for børnene, sin mand og andre, som holder af hende. Sideløbende med disse faktorer kæmper hun med sin tro, tvivl og grundlæggende værdier.
Mary Kathryn gennemlever stort set de samme dilemmaer, dog i en helt anden tid på prærien. Et ufatteligt hårdt liv med sult, sygdom og død.
Sierra får via dagbogen mod på at søge Gud på ny og overgive sig til hans suverænitet og betingelsesløse kærlighed.

Ord som balsam – og det modsatte

Romanen kommer til at stå tydeligt med budskabet om, at sproget kan bruges, bevidst og ubevidst, til at fastholde låste situationer, men faktisk også det modsatte. Ord kan være som balsam, men også som et redskab til at hudflette sin modstander med.
Der er ingen tvivl om, at Francine Rivers gennem hele romanen har til hensigt at pege på Gud som løsningen ind i vore liv, uanset hvilke problemer vi kæmper med.

Mest en kvindebog

Titlen Den Blodrøde Tråd er hentet ud fra et quiltet vægtæppe, som Sierras tipoldemor har lavet, og som Sierras mor forærer Sierra med ord om, at ”en dag vil du forstå og se dybden”. Sierra tolker farven derhen, at det røde står for Jesu blod, og tråden er symbol for det, der knytter livet sammen.
En roman for den modne læser og nok mest en kvindebog. Alene omslagets illustration og farvesætning signalerer målgruppen.
Francine Rivers har udgivet mere end 40 bøger, hvoraf mange er oversat til dansk.
Romanen afsluttes med et par sider med spørgsmål til drøftelse.

Francine Rivers:
Den Blodrøde Tråd
440 sider
249 kr.
Scandinavia