Dem du ikke kan lide

Jo ældre man bliver, jo tydeligere bliver det, hvem og hvad det er, der gør vores verden til et dårligere sted at leve i.
Og hvis man, ligesom jeg, er optaget af, at verden bliver et bedre sted at leve i, så kan det virkelig være frustrerende. For det er ikke altid, det ser ud til, at tingene bliver bedre.
Jeg så den Oscar-vindende film ’Argo’ den anden dag. Det er en rigtig god og spændende film, som udspiller sig i Iran, da islamisterne overtog magten i slutningen af 70’erne. Filmen er baseret på en virkelig hændelse. Folk blev hængt på gaden. Frygt og undertrykkelse fyldte hele landet. Man følger nogle ansatte på den amerikanske Ambassade, som kun ønsker at komme ud af landet. Så vil jeg ikke røbe mere. Se den selv, det kan godt anbefales.

Mens jeg så filmen, kom jeg til at tænke på, at langt det meste terror, vold og undertrykkelse i verden de sidste årtier er blevet udført af muslimer. I Afrika bliver der lige nu dræbt masser af kristne af nogle muslimer eller islamister. Kald dem hvad du vil, de baserer deres liv på Koranen.
Hvor er det let at begynde at hade dem – alle sammen (selvom det kun er en mindre del af alle muslimer, der gør disse ting). De ødelægger liv og dræber dem, der er uenige med dem. De vil indføre dét, de tror er Guds rige, med fysisk vold og kontrol. Israelitterne og flere af disciplene forventede i øvrigt noget lignende fra Jesus, da han var på jorden. Men så kastede Jesus en dag en ’bombe’: ”…men jeg siger jer: Elsk jeres fjender og bed for dem, der forfølger jer.” (Matt. 5,44).

Hvad?! Skal jeg elske dem, der ønsker at dræbe mig? Skal jeg elske dem, der lige har dræbt mit barn? Eller min bedste ven? Dem, der håner min tro på arbejdet og studiet?
Ja, det skal du. Det føles helt umenneskeligt, men det er sådan, det sande Guds rige skal indføres. Det er ved kærlighed og ved kraft.
Før Jesus blev korsfæstet af en flok tåber, som også troede, de gjorde Guds vilje, så bad han Gud om at tilgive dem. Hvorfor? Måske fordi han elskede dem og ønskede, at de skulle leve evigt med ham – selvom de var ved at dræbe ham! Det føles helt sikkert forkert for dig og mig at elske andre mennesker nogle gange, men det er Guds plan, at det skal være sådan.
Du skal ikke sprænge dig selv i luften i Guds navn, men du skal sprænge din lyst til at hade dine fjender i luften. Det er Guds måde at gøre det på.

Af Henrik Engedal
ung@udfordringen.dk