Hagel i Israel – vil drøfte våbensalg og situationen i Iran og Syrien

USA”s forsvarsminister, Chuck Hagel, kommer idag til Israel som første stop på en ugelang rundrejse i Mellemøsten.
Det første punkt på hans dagsorden var et besøg på Holocaust mindeinstatutionen Yad Vashem i Jerusalem. Han var tydeligt berørt, skrev sit navn i gæstebogen og deltog i en mindehøjtidelighed – med kransenedlægning – for de 6 millioner jøder der, blev dræbt under nazismen.

Hagel har adskilige modstandere i USA , hvor hans kritikere betegner ham som “anti-israelsk”, ikke mindst for hans brug af udtrykket “jødisk lobby”, der henviser til, at pro-israelske gruppper prøver at influere politikere i Washington. Han har siden undskyldt for at have brugt dette udtryk og sagt, at han skulle have anvendt et andet ordvalg.

Denne episode er imidlertid nu historie. Hans besøg i Mellemøsten finder sted en måned efter, at præsident Barack Obama var i Jerusalem for påny at forsikre Israel om USA’s forpligtelse til dets sikkerhed og forny bestræbelserne på at komme videre med de israelsk-palæstineniske fredsdrøftelser.

Hagel skal – udover Israel – besøge Egypten, Jordan, Saudi-Arabien og De forenede arabiske Emirater.

Han vil i Israel, Saudi-Arabien og Emiraterne drøfte et amerikansk våbensalg på 10 milliarder dollars til disse tre lande, omfattende transportfly, tankerfly, radarsystemer såvel som kampfly og transporthelikoptere.

Israelske piloter er begyndt at træne med KC-156 optanknigsfly, som bliver en betydningsfuld faktor i det israelske luftvåbens nuværende flåde af Boeing 707 optanknigsfly. Det menes, at Israel har 10 sådanne fly.

Hagel ventes med sin israelske kollega, Moshe Ya’alon, tillige at drøfte salg til Israel af avancerede radarsystemer for kampfly og anti-udstrålings missiler.

Israelsk-amerikanske drøftelser om disse våbenleverancer har stået på i hemmelighed i det sidste år. USA må ved sine våbensalgt træde varsomt for at afbalancere dets interesse i at udstyre dets allierede lande med de nyeste våben, men samtidig sikre, at de ikke vil blive anvendt imod amerikanske interesser.


Artiklen fortsætter efter annoncen: