Med Iran i tankerne – USA vil levere nye supervåben til Israel

Formentlig med et israelsk angreb mod Irans atomprojekt i tankerne vil USA levere Israel nye våben, omfattende den seneste udgave af KC-35 optankningsfly, der vil gøre det muligt for israelske fly at opholde sig længere i luften – væsentligt for en lang-distance mission.
Optankningsflyene, der også vil være nyttige for luftpatruljer langs de israelske grænser, er en del af nye våbenleverancer fra USA til Israel.

Blandt våbnene er nye missiler, som skal gøre det af med fjendtlige luftforsvars-radaranlæg og – i det første salg til udenlandsk militær – V-22 Osprey transportfly, der kan lette og lande som en helikopter, men med en hastighed og rækkevidde som et fly.

Samtidig med leverancerne til Israel ventes USA at ville sælge våben til Saudi-Arabien og De forenede arabiske Emirater for at modstå enhver fremtidig trussel fra Iran, hedder det i en artikel i “New York Times”. Den samlede våbenleverance til disse lande og Israel beløber sig til 10 milliarder dollars.

Aftalen om dette våbensalg ventes indgået, når USA’s forsvarsminister, Chuck Hagel, om kort tid kommer på besøg i regionen. Han skal i Israel mødes med forsvarsminister Moshe Ya’alon.

Ifølge New York Times vil De forenede arabiske Emirater købe 26 F-16 krigsfly og præcisions-missiler, som kan afskydes fra disse fly mod et fjernt mål. Saudi-Arabien vil købe missiler af samme klasse.

Tidligere forsvarsminister Ehud Barak drøftede våbensalget med tidl. forsvarsminister Leon Panetta, og fornylig drøftede han det med Hagel i forsvarsministeriet, Pentagon.

Under sit besøg i USA for to måneder siden fløj Israels generalstrabschef, Benny Gantz, i et af de nye transportfly.

New York Times har citeret kilder i kongressen for en udtalelse om, at præsident Barack Obama mener, at der stadig er tid og rum for at diplomatiet kan virke for at forhindre, at Iran opnår atomvåben.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Jordan

Hagel har oplyst, at USA vil sende yderligere militær til Jordan i takt med at den syriske borgerkrig intensiveres. 150 amerikanske soldater er allerede i Jordan for at uddanne lokale styrker og syriske oprørere, og nu ventes USA at ville sende yderligere 100 soldater, til dels som afløsning for amerikanske soldater, der skal hjemsendes.