– Hvorfor skulle jeg tie stille?

Den populære Josh Garrels blev dybt rørt over situationen i DR Congo, hvor det, der svarer til hele Danmarks befolkning, er blevet dræbt i borgerkrigen. Derfor har han givet alle sine album gratis væk og i stedet opfordret folk til samtidig at støtte nødhjælpsarbejdet i DR Congo.161.245 downloadede Josh Garrels albums, og omkring 8000 valgte at betale for det. Det gav samlet set 408.000 kr. til arbejdet for at bringe genoprettelse og fred i DR Congo.

Josh Garrels er især kendetegnet ved en meget unik og speciel stemme. Derudover er han altid meget ærlig og åben i sine tekster.

– Vi er alle meget overraskede over den store succes, denne kampagne var, og alt jeg kan sige er, at vi er forundrede og taknemmelige. Hvilken glæde! siger Josh Garrels.
Man skulle ellers tro, at den populære musiker var ved at vænne sig til et højt downloadstal på sine nu syv albums. Han har indtil nu altid givet sit nyeste album væk til gratis download, og det er der mange, som har benyttet sig af. Han blev i 2011 kåret til Årets Album af Christianity Today med sit album ’Love & War & The Sea In Between’, som blev downloadet 125.000 gange og gav ham 228.000 kr. i gaver, som han gav videre til non-profit organisationer, andre tjenester og andre musikeres arbejde.
– Det var en meget positiv oplevelse for mig, og det gav mig smag på mere, når det gælder om at give albums gratis.

Hvorfor gratis musik?

Det er ikke kun et marketingsstunt, når Garrels giver musik gratis væk, forklarer han:
– Det kommer fra en overbevisning, som er vokset de sidste år. Lige siden jeg begyndte min karriere i starten af år 2000, har jeg altid haft en stærk følelse af, at musik ikke behøver, og måske slet ikke burde, udelukkende være underholdning for masserne. Det burde berige folks liv på en måde. Selv hvis det er ”feel-good-tyggegummi-pop”, så behøver det ikke være tankeløst eller appellere til den laveste fællesnævner, og det bør aldrig blive lavet med den motivation, at tjene penge eller at lave den næste store X-Factor-stjerne, mener Garrels og går dermed imod en stor del af pladebranchens grundvilkår.
Men for Garrels er den gratis musik en naturlig konsekvens af de tanker, han har gjort sig.

Føler stærkere end andre gør

Josh Garrels mener, at han føler ting stærkere end mange andre gør det. Han har opdaget en særlig følsomhed i sit liv:
– Om det er en gave eller en forbandelse, så føler jeg ting meget dybt, hvilket betyder, at jeg har brugt en del tid i det melankolske tæt på grænsen til depression. Men jeg er overbevist om, at smerte og sorg ofte er ”jordmødre” til de største glæder og sejre. Som Herren siger, så er smerten ved en fødsel øjeblikkeligt glemt, når babyen er i moderens arme. At dele i sin sorg og klage er en nødvendig del af forvandlingen til helbredelse og glæde, men ikke kun for den, der har smerten, men for alle dem, som tager del i processen, siger han til huffingtonpost.com.

Bliv i ”dyrets mave”

Det er ikke kun i Congo, at der er smerte i verden. Hvad gør vi kristne for at ændre den smertelige situation så mange steder, vi hører om så ofte?
– I middelalderen plagede Den Sorte Død (pesten) hele Europa og dræbte halvdelen af befolkningen. Dem, der havde midlerne, forlod byerne for at redde sig selv fra udbruddet og forureningen. Historien er, at det var kristne, som blev i ”dyrets mave” for at hjælpe de syge og døende, og ved at gøre dette blev de selv syge og døde.
– Jeg tror, at for at bringe genoprettelse til verden, så må kirken være kærligt investerende og til stede alle steder, hvor der er død og ødelæggelse – om det så er i lande med krig eller brudte politiske og økonomiske systemer, syge samfund eller vores eget nabolag.

Hele familien med Josh Garrels kone Michelle og deres to børn Heron Selah (th.) og Shepherd Zuri (tv.).

– Kirken må ikke være ”for hellig” og være adskilt fra samfundet længere i en frygt for at blive ”forurenet” eller påvirket negativt. Det hjælper ingen. Hvis hjertet er rent, hvad er vi så bange for? Vi må gå med nåde ind i de mørkeste, sygeste, mest farlige systemer, lande osv., mens vi samtidig er forankret i Kristi død og genopstandelse, opfordrer Garrels.
Henrik


Artiklen fortsætter efter annoncen: