Jordan åbner sit luftrum for israelske fly

En helt ny situation synes at være ved at opstå i Mellemøsten, efter at Jordan – ifølge den franske avis “Le Figaro” – har besluttet at åbne sit luftrum for israelske flys angreb på Syriens kemiske våbenanlæg.
Bladet skriver, at ikke alene vil Jordan tillade israelske fly at flyve over Jordan for at overvåge situationen i Syrien, men tilmed at Israel vil kunne bruge jordansk luftrum til at angribe syriske kemiske våbenanlæg, hvis dette skulle blive nødvendigt.

Ifølge “Le Figaro” vil der være to ruter åbne for Israel: en sydlig rute fra Negev og en rute via Amman, hvilket vil indebære, at Israel kan undgå at flyve over Syd-Libanon.

Der oplyses imidlertid intet om muligheden af at israelske fly vil kunne flyve over jordansk rum på et eventuelt togt mod det iranske atomprogram.

Under den amerikanske forsvarsminister Chuck Hagels besøg i Israel, indledt igår, drøftede han Iran-situationen med israelske ledere, og også situationen i Syrien var på dagsordenen. Der var tillige fokus på USA’s forestående store våbensalg til Israel, Saudi-Arabien og De forenede arabiske Emirater.

Israel har påny udtalt, at det har ret til at handle mod Iran, men amerikansk militær og andre sikkerhedsfolk siger, det er usandsynligt, at et fremstød fra israelsk side vil være tilstrækkeligt til til at standse Tehrans ambitioner om at opnå atomvåben.

Iran for sin del benægter, at det prøver at producere atomvåben og siger, at dets berigelsesprogram udelukkende er for civilt brug.

Det første punkt på Hagels dagsorden efter ankomsten til Israel var at aflægge et besøg i Jerusalems Yad Vashem mindeinstiutution for de seks millioner jøder, der blev dræbt af nazisterne. Efter besøget i Yad Vashem sagde Hagel, at denne storslåede institution minder mennesker om dybden af ondskab, men også indebærer et løfte om menneskers håb og mod.

På vej til Israel sagde Hagel til ledsagende amerikanske journalister, at Israel vil beslutte at beskytte og forsvare sig selv, og at Israel og USA har samme mål – at forhindre, at Iran opnår atomvåben.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Efter besøget i Israel fortsætter Hagel til Egypten, Jordan, Saudi-Arabien og De forenede arabiske Emirater.