USA-våben til Israel – men ikke den ønskede bombe mod Iran

USA har under den amerikanske forsvarsminister Chuck Hagels besøg i Israel aftalt et nyt vidtrækkende våbensalg til Israel, dog ikke det våben man fra israelsk side ønsker for at kunne slå til mod Iran.
Det ønskede våben er en superbombe, der vil kunne ødelægge Irans dybest liggende og bedst beskyttede atomanlæg. Ifølge amerikanske og israelske sagkyndige vil en sådan bombe være det eneste, der vil have en chance for at ødelægge det iranske atombrændstofberigelses-center i Fordo, nedgravet til 60 meters dybde under et bjerg nær den hellige by Qum.

Bomben vejer 16.600 kilogram og har navnet “Masive Ordnance Penetrator”.

Israel har ikke noget fly, der vil kunne transportere den. Det vil kunne gøres med en B-2 bomber – det “stealth”-fly som USA fornylig indsatte på en non-stop mission fra Missouri til den koreanske halvø for at vise Nord-Korea, at det vil kunne nå dettes atomanlæg.

Obama-regeringen har imidlertid tøvet med blot at drøfte et salg af en sådan superbombe til Israel.
Israel er blevet stadigt mere bekymret over Fordo-anlægget.

USA har hidtil afvist Israels anmodning om at erhverve en sådan bombe, men vil i stedet levere Israel avancerede optankningsfly, der vil gøre det muligt for israelske kampfly at nå frem tl Iran.

På en pressekonference sammen med Israels forsvarsminister Moshe Ya’alon har Hagel tilsagt USA’s forpligtelse til at sikre Israel en kvalitativ militær fordel og han sagde:
– Det vil ikke blive tilladt Iran at udvikle atomvåben. Punktum.

Efter sine drøftelser med israelske ledere fik Hagel en helikopter-tur over det nordlige Israel og fløj over Golan-højderne, få kilometer fra grænsen og blot 50 km fra den syriske hovedstad, Damaskus.