Kristen islamforsker: – Der er både mange ligheder og forskelle

Islam ligner kristendom mere, end jeg troede, siger professor Kurt Christensen fra MF.- Dem, der kalder islam en kristen sekt, har mere ret, end jeg umiddelbart troede.

Kurt Christensen

Det fortæller professor i Religionsfilofi Kurt Christensen fra Menighedfakultetet i Aarhus. Efter mange år med en følelse af manglende svar på elevers spørgsmål om islam og kristendom, besluttede han sig for selv at undersøge emnet.
Det er der kommet bogen ”Lydighed eller lovsang” ud af, som blev udgivet på forlaget Kolon midt i marts.

Islam er mange ting

Researchen af både koran og traditionen i islam holdt op mod kristendommen gav Kurt Christensen nogle aha-oplevelser undervejs.
– Der var nok flere ligheder, end jeg havde regnet med. Det blev meget tydeligt, at islam har en stærk baggrund i både kristendom og jødedom, selvom der er en del ting, som Muhammed ikke rigtig har forstået, forklarer han.
Han understreger, at ligesom der er mange forskellige tilgange til kristendommen, sådan er islam også mange vidt forskellige ting.
– Selvom nogle muslimer mener én ting, kan andre muslimer lægge vægten helt andre steder, forklarer Kurt Christensen.
– Et eksempel er suffismen, som med sin inderlige og mystiske tilgang til islam minder meget om kristen tænkning.

Ophøjet og kærlig

Samtidig er der naturligvis også store forskelle, understreger han.
Et sted, hvor ligheder og forskelle støder sammen er i Gudsbilledet.
– Jeg tog alle islams 99 smukke navne for Gud. Vi tager som kristne ikke afstand fra en eneste af dem.
Selvom muslimer og kristne er enige om at Gud er ophøjet og kærlig, så lægger muslimerne vægten på det første, mens kristne lægger vægten på det andet.
Desuden skiller forskellen i forståelsen af Jesus og hele treenighedslæren os ad, forklarer han.

Vold og magt

Han mener, at en bedre forståelse af ligheder mellem islam og kristendom især er vigtig, hvis man ønsker at evangelisere blandt muslimer.
– Bedre forståelse af islam er ikke nok til at løse de mange konflikter mellem muslimer og kristne. Der skaber forståelsen af Jesus, Sharia og den vold og magt, som problemer løses med i islam, alt for stor afstand.

Meningsfuld bekymring

Lydighed eller lovsang er Kurt Christensens bog om islam og kristendom.

Kurt Christensen understreger, at de mange ligheder ikke betyder, at man ikke kan være bekymret for islam.
– Jeg vil skelne mellem det politiske og det teologiske islam. På det politiske og kulturelle plan er frygten delvis berettiget. Islam har en indbygget tendens til at herske, og hvis de får magten, går det sjældent særlig godt, hverken for kristne eller muslimske minoriteter, forklarer han.
– Men teologisk har vi ikke noget at frygte fra islam. Vi har meget mere at byde på med syndernes forladelse og evangeliet. Desuden kan vi også tænke og tale frit som kristne, fremhæver han.