Spiller klaveret?

I nogle kristne sammenhænge bliver der altid spillet nogle beroligende og behagelige toner på klaveret, mens der bliver kaldt op til forbøn.
Nogle gange har man på fornemmelsen, at det skyldes, at prædikenen er blevet for lang, og så kan lidt baggrundsmusik hjælpe på fordøjelsen af budskabet. Det kan selvfølgelig også bare være en flydende overgang til lovsangen. Nogle mennesker kan ikke lide det, fordi de føler, at der bliver manipuleret en stemning frem.

Jeg hørte engang en prædiken i USA, hvor taleren bad om, at der blev spillet på klaveret, mens han kom med sit budskab. Da han havde sagt det, han ville, bad han pianisten om at stoppe med at spille, og derefter sagde han præcis den samme besked igen. Hans pointe var, at når du og jeg går rundt ude i virkeligheden, så er der ikke nogen baggrundsmusik. Livet er ikke som ’Les Miserables’!
Jeg har lige set den nye version af Les Miserables i biografen, og der bliver jo stort set sunget og spillet under hele filmen igennem. Det forstærker budskabet i den flotte film og virker rigtig godt. Musik kan gøre en masse gode ting ved os, og der er ingen grund til, at vi ikke også skulle bruge det i kirken.

Jesus har givet os en livsopgave, som involverer den måde, vi opfører os på over for andre. Han har givet os redskaber til at overvinde enhver synd i vores liv. Det er muligt at overvinde synden, men det er også meget let at lade være!
Især når vi ikke sidder i kirken. For når vi sidder i kirken sammen med alle de andre, så føles det ofte lettere, end når vi er uden for kirken. Men det er uden for kirken, at din karakter for alvor bliver prøvet. Det er her, din udholdenhed bliver testet. Det er her, der er modstand, men modstand kan faktisk være godt. Churchill sagde: ”You have enemies? Good. That means you’ve stood up for something, sometime in your life.” Det tror jeg, at Jesus ville give ham ret i (se Johs. 15,18).

Der er ikke altid nogen, der ser dig, når du lader være med at gøre noget, som er forkert. Der er ingen anerkendelse fra andre mennesker, ingen følelser i dig, som hjælper dig, og du ser ikke smart ud, mens du gør det. Musikken spiller ikke, det er bare hårdt arbejde. Men Gud ser dig, og han giver dig ny styrke til at leve som efterfølger af ham hver dag. Det er i øvrigt også ved at gøre hans vilje, at du finder sand lykke i livet, selvom det ikke altid føles sådan…

Af Henrik Engedal
ung@udfordringen.dk