Den israelske politiker Yair Lapid er “verdens mest indflydelsesrige jøde”

Den engelsk-sprogede israelske avis, “Jerusalem Post”, har udpeget kometen i israelsk politik, finansminister Yair Lapid, 49, til “verdens mest indflydelsesrige jøde”, blandt 50 jødiske politikere, politikere, skribenter, skuespillere, musikere, forretningsfolk og kunstnere.
Lapid, som mange spår vil blive Israels næste statsminister, efter Binyamin Netanyahu, betegnes som “den rette leder på det rette tidspunkt”, manden som kan genoplive den nationale agenda, som har elektrificeret befolkningen, og som vil kunne indvarsle en ny jødisk stat, forskelllig fra den som Netanyahu har ledet i de sidste tre år.

Lapids parti, “Yesh Atid” (“Der er en fremtid”) opnåede 19 mandater ved knessetvalget i januar og blev hermed tingets næststørste parti. Han blev landets “kongemager” og var med til at skabe en ny regering uden plads for de ultra-ortodokse.

Han er en tidligere journalist, hvis viden, slagfærdighed og karisma har gjort ham kendt overalt i Israel. Han har i flere år været optaget af, om han skulle gå ind i politi. Og mente altså nu, at dette var det rette tidspukt.

Han er den anden Lapid i israelsk politik. Hans far, Tommy Lapid, var en frygtløs politiker, som undsagde de ultra-ortodokse.
– Staten er dødtræt af at tage ordrer fra jer – og nu er I ikke i finanskomiteen, råbte Yair Lapid forleden til de ultra-ortodokse.

Mens de ultra-ortodokse partiet ser en fjende i Lapid, er han reelt en brobygger mellem dem og de sekulære jøder. Han er manden, som knytter bånd til reform- og konservative- jøder i diasporaen og går ind for lighed.

Hans udfordring bliver et forhindre en polarisering af det israelske samfund og at opnå kompromis med de ultra-ortodokse og ikke at marginalisere dem så de føler sig foragtede.

Hans lynkarriere har givet et signal til verden om, at der er ved at være en ændring i Israels nationale prioriteter, og at en mere moderat ledelse er på trapperne.
TIME magazine
Kort efter det israelske valg placerede TIME magazine Yair Lapid som en af verdens 100 mest indflydelsesrige personer, og at han ville kunne ændre den jødiske stat og diktere dens retning i mange år fremover.

Lapid giver sig god tid. Han er ved at blive klar over, hvad det indebærer at være knessetmedlem og minister. Som finansminister har hans budgetforslag gjort næsten alle vrede – middelklassen, de ultra-ortodokse og turisterne. Han har givet løfte om mere fokus på undervisning og velfærd end på forsvar og forhandlinger med palestinenserne, at anerkende ikke-ortodokse rabbinere og afvise at “bøje” budgettet til de særlig gavn for de ultra-ortodokse.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Han blev valgt af en komite omfattende fire redaktører, og den modtog forslag af journalister og medlemmer af bladets styrelse.

De andre 49

Blandt de 49 andre personligheder på bladets liste over de mest indflydelsesrige jøder er Netanyahu (nr. 3 ), præsident Shimon Peres (4), Steven Spielberg (13), “Facebook”s leder, 28-årige Mark Zuckerberg (16), New Yorks borgmester, 71-årige milliardær Michael Bloomberg (17), den 43-årige britiske Arbejderpartipolitiker Ed Millband (20), Nobelprisvinderen, 84-årige Elie Wiesel (23), 65-årige Natan Sharansky (25 ), den 54-årige Sara Netanyahu (30) den 55-årige milliardær, Shari Arison (34), den 59-årige forfatter David Grossman (36) og Jerusalems 53-årige borgmester Nir Barkat (43).
Af de 50 personer er de 16 kvinder.


Artiklen fortsætter efter annoncen: