Mors tro hjælper børn

Flere børn overlever, hvis mødrene tror på Gud fremfor skæbnen, viser en ny undersøgelse.En undersøgelse foretaget af Food for the Hungry blandt bolivianske kvinder, viser, at tro på en personlig Gud gør dem til bedre mødre.

Hvis mødrene i Bolivia tror på Gud fremfor skæbnen, vil de sørge bedre for alle deres børn. Foto: Food for the Hungry.

Hvis en kvinde tror, at Gud vil, at alle børnene skal overleve, vil hun sørge bedre for dem, viser en ny undersøgelse. En troende kvinde har 15 gange større chance for at have sunde børn.
Undersøgelsen blev foretaget blandt fattige bolivianske kvinder med i alt 94 børn i alderen 12-59 måneder. Formålet var at undersøge forholdet mellem køn, tro og adfærd – med særlig fokus på, hvordan mødrene tog sig af deres børn.

Troen fører til handling

– De kvinder som tror, at Gud ønsker, at alle deres børn skal overleve, har en generel tendens til at følge alle de positive helseråd, siger Dr. Tom Davis fra Food for the Hungry.
– I undersøgelsen fik kvinderne point, hvis deres børn fik alle de foreskrevne vaccinationer. Det gav også point, hvis de fik varieret kost og blev ammet.
– Hvis mødrene svarede ja til alle disse punkter, vidste vi, at de ville gøre alt for deres børn.
– Men det er ikke enhver tro, der er lige god. Det er troen på en personlig Gud, som har indflydelse på vore handlinger, når det gælder forskellige udfordringer og valg i vores liv, siger Davis med henvisning til Martin Seligmans forskning i positiv psykologi:
– Undersøgelsen viser, at hvis man har en fatalistisk tro, så man tror at ’skæbnen’ råder, vil man ikke handle, selv når man burde gøre det.
Mange videnskabelige undersøgelser viser også, at ens holdning til modgang er af altafgørende betydning.
Det handler om tillært hjælpeløshed eller tillært optimisme, ifølge Martin Seligman.
– Folks holdninger til modgang afgør, hvordan de handler i en given situation og hvor godt de tackler den, siger Tom Davis i et interview i Christian Post.

Tro redder børns liv

Et af Food for the Hungrys tidligere projekter fra Mozambique bekræfter resultatet af den seneste undersøgelse. I løbet af en fem-års periode viste det sig, at de lokale mødres tro reddede livet for anslået 6.848 børn.
I dette projekt understregede organsationen over for mødrene, at ”en dag vil der ikke være flere børn, der dør”. Op mod 86 procent af kvinderne accepterede denne tanke i projektets andet år. Og i løbet af de fem år faldt antallet af underernærede børn under to år med 38 procent.
– Det er indtil videre et af de bedste eksempler i verden på, hvad man kan opnå med små midler for at at forbedre børns helbred i områder med høj børnedødelighed og stor fattigdom, sagde Dr. Henry Perry. fra Johan Hopkins Bloomberg School of Health om denne undersøgelse.
På verdensplan skyldes hvert tredje barns død problemer relateret til underernæring, hævder Food for the Hungry.