Syrien vedkender sig at have skudt på israelsk militærkøretøj

Står krigen for døren – sådan spørger ængstelige i Israel, efter at den verbale strid mellem Israel og Syrien synes at være ved at udvikle sig til en fysisk konfrontation.
For tredje gang i denne uge har der været ildudveksling mellem syriske regeringstropper og israelsk militær ved grænsen, og nu har præsident Bashar Assad for første gang påtaget sig ansvaret for at have beskudt et israelsk militærkøretøj, som syrerne påstår havde været på den syriske side af grænsen.

Den israelske generalstabschef, general Benny Gantz, siger, at køretøjet var på patrulje på den israelske side af grænsen, nær Tel Fares i den centrale del af Golanhøjderne.

Det var den tredje grænseepisode i denne uge. Ingen blev sårede, men en militær jeep blev beskadiget, oplyser israelerne.

Ifølge en syrisk TV-udsendelse var der mindst en person inde i det pansrede køretøj, da det kørte ind i den demilitarisrede zone mellem de to lande, ved Bir Ajam.

Denne påstand er falsk, siger en israelsk militær kilde.
Det vides ikke, om ilden fra syrisk side var rettet mod israelsk militær, eller om det var vådeskud fra kamphandlinger mellem den syriske hær og oprørerne.

Ny politik

Israelske forsvarskredse siger, at påstanden om ansvaret for at beskyde Israel er et led i en ny politik, som Assad har indledt efter israelske luftangreb i forrige måned, for at åbne en front mod Israel på Golanhøjderne.

Israels forsvarsminister Moshe Ya’alon, siger, at Israels politik er klar.
– Vi intervenerer ikke i, hvad der foregår i Syrien eller i dens borgerkrig, men hvad angår situationen på Golanhøjderne, vil vi ikke tillade syrisk ild mod vort område, sagde han og tilføjede – I aftes blev et syrisk militært mål ødelagt som følge af den syriske beskydning.

Israels reaktion var at besvare den syriske ild ved at ramme afskydningsstedet med præcsionsstyrede “Tamuz”-missiler. Disse missiler, som hver koster 500.000 shekler (over 100.000 dollars), bruger elektro-optiske sensorer for at kunne nå mål 25 km borte.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Qusair

Fra Syrien rapporteres, at libanesiske Hizbollah-krigere og syriske soldater, støttet af luftangreb og artilleriild, har indledt en ny offensiv for at prøve at kaste syriske oprørere ud af byen Quasir, men disse er gået til modangreb. Kampene bølger frem og tilbage. Over 100 personer inkl. civilpersoner, er blevet dræbt i de sidste to dage.

Ifølge oprørs-kilder har modstandere af det syriske styre forberedt deres forsvar i måneder og har udlagt lureminer og vejbomber for at modstå angreb af panserkøretøjer og Hizbollh-jeeps.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Antallet af faldne Hizbollah-mænd skal være nået op på 31, ifølge syriske kilder. Libanesiske sikkerhed-kilder anslår antallet af dræbte Hizbollah-mænd til 12.

Hizbolllahs rolle

Hizbollahs rolle i kampen om Qusair har været organisationens hidtil største militære forpligtelse over for Assad. Dette har vakt international alarm om, at Syriens borgerkrig vil brede sig til Libanon og videre. Qusair-området, der er spækket med sunni- og shia-landsbyer, har været en vigtig forsyningsrute fra Libanon for oprørerne i den centrale provins Homs.

Assad, der er fra Syriens mindretal, Alawi-sekten, og som længe har støttet Hizbollah i Libanon, kæmper imod den sunni-ledede revolte, der begyndte med fredelige protestdemonstrationer for lidt over to år siden. Assads voldsomme svar fik imidlertid oprørerene til at gribe til våben,


Artiklen fortsætter efter annoncen:Forhandlinger?

Der har den sidste tid været forlydender om, at Assad-styret og oprørerne er ved at indlede hemmelige forhandlinger med Rusland og USA som hovedaktører i en konference i Geneve for at gøre en slutning på borgerkrigen.
Assad menes imidlertid at være kold over for en supermagts-indbudelse, mens oppositionen udtaler, at den er interesssretet i at deltage isådanne forhandlinger – for at prøve at isolere Assad

Gantz

Den israelske militærchef, general Gantz, har imens afvist som “latterlig” påstande om, at Israel støtter de syriske oprørere, og han har sendt et klart budskab til Assad om, at ‘hvis han destabiliserer Golanhøjderne, vil han betale en svær pris for dette”.

Gantz udtaler, at Assad opmuntrer til aggression mod Israel på Golanhøjderne, men tilføjer, at chancerne er små for, at en regional krig vil bryde ud.
– Der er imidlertid store chancer for, at der vil blive mange mindre episoder, siger han. Det er vores job at sikre, at disse episoder bliver kortest mulige. For at opnå dette, må vore aktioner være stærke, samtidige og på alle fronter – til havs, til lands, i luften, i cyber og tilmed underjordisk – et område der nu er ved at udvikle sig.