IPSICC

Vil fri hash stoppe bander?

– Overborgmester Frank Jensen vil ofre teenagerne i den frie hashs navn, hævder Tove Videbæk. Men for Frank Jensen handler det om at bekæmpe banderne.
– Skal teenagerne ofres for at stoppe banderne? spørger Tove Videbæk i en debat om frigivelse af hash i København.

– Vi skal trække tæppet væk under banderne, ikke under teenagerne, siger Tove Videbæk (KD).

Det tidligere folketingsmedlem fra KD, nu konservativ, ser det som et etisk problem at frigive hash. Det vil nemlig signalere til børn og unge, at det er ok at ryge hash.

Hash gør varig skade

I en debat med overborgmester Frank Jensen i Kristeligt Dagblad understreger Videbæk hashens skadelighed:
– Sundhedsstyrelsen taler om en ”øget risiko for angst- og panikreaktioner ved den enkelte hashrus, og længerevarende forbrug indebærer øget risiko for rygerlunger, psykiske sygdomme, forringet hukommelse og opmærksomhed. Lovlig hashhandel vil med stor sandsynlighed medføre et generelt øget forbrug af rusmidlet og dermed flere skader”.
Også førende hjerneforskere melder, at intelligensen tager varig skade, hvis man ryger hash som teenager. Det går ud over hukommelsen, man får sværere ved at huske, planlægge og lave flere ting ad gangen. Selv mange år efter vil hjernen fungere dårligere end normalt, viser flere undersøgelser, mener Videbæk.
Derfor står hun uforstående over for Frank Jensens ønske om at frigive hash i København.

Forbuddet slog fejl

Overborgmesteren hævder i sin kommentar, at han ikke ønsker at ofre teenagerne men tværtimod beskytte dem.
Han erklærer sig enig med Tove Videbæk, når det gælder hashens skadelighed.
– Men forbudspolitikken er slået fejl, hævder han.
– Fra 1994 til 2010 er andelen af 16-44 årige, som har prøvet hash steget fra 37,2 til 41,5 procent. Og hele 67 procent af stofmisbrugerne har hash som deres hovedstof.

Fører til bandekrig

Københavns overborgmester Frank Jensen (S) vil bekæmpe banderne ved at lovliggøre hash.

For Frank Jensen vejer det tungest, at der er tale om en milliardomsætning for banderne. De kæmper mod hinanden for at kunne dominere hashmarkedet.
– En legalisering af hashen ville trække tæppet væk under banderne. Samtidig skal man så tale åbent med de unge om de risici, der er ved hash, og politiet bør satse på en effektiv bekæmpelse af banderne.
– Og frigivelsen skulle gennemføres som et forsøg, som kunne stoppes, hvis det skulle få ”utilsigtede følgevirkninger”, mener overborgmesteren.

Forbud kan virke

– Men mange forbud virker faktisk efter hensigten, pointerer Tove Videbæk.
Som eksempel nævner hun rygning. Hvis politikerne fra starten havde vidst, hvor skadelig rygning er, ville rygning aldrig være blevet tilladt. Derfor har politikerne nu indført rygeforbud mange steder.
– Det er godt, at politiet bruger ressourcerne på at bekæmpe banderne, og at man oplyser unge om det farlige ved hash og hurtigt etablerer en forbindelse til behandlingssystemet, indrømmer Videbæk.
– Men kunne disse initiativer ikke være begyndelsen på en god udvikling, som trækker tæppet væk under banderne og ikke under teenagerne? spørger Videbæk i sin afsluttende kommentar.