”Den Gud har planlagt for mig”

Er Gud i kontrol? Kommer alt godt til den, der venter? Har Gud planlagt, hvem du skal giftes med?

Jeg har en ven, som for nogle år siden fortalte mig, at han havde været til et kristent møde. Under mødet havde Gud talt til en smuk ung kvinde i forsamlingen og fortalt hende, at hendes mand stod lige der, hvor min ven stod! I dag er de gift og har flere børn…

Det er nok de færreste af os, som oplever det på den måde, for jeg har aldrig hørt om andre tilfælde. Jeg er selv single og har ikke fundet ”den eneste ene” endnu. Nogle gange ville jeg ønske, at Gud så at sige ville gøre arbejdet for mig – som med min ven. For det gør han åbenbart nogle gange…

Men der ligger nogle farer i at søge efter ”den, Gud har planlagt for mig”. For det første tror jeg ikke, at der er noget bibelsk belæg for at hævde, at Gud kun skulle have én særlig kvinde eller mand til os. Det harmonerer ikke så godt med vores Gudgivne frie vilje. Hvad nu, hvis Guds planlagte kvinde for mig vælger en anden? Eller begår selvmord? Eller bliver dræbt i en ulykke? Bliver jeg så aldrig gift?
For det andet, så bliver det hurtigt en egoistisk tilgang:
Du leder efter en, som kan fuldende dig, gøre dig lykkelig eller passe ind i din plan om at bygge et perfekt liv.

Hvad nu, hvis du vender det hele på hovedet og ser det fra dette perspektiv: Du leder efter en, som du kan elske ubetinget. Du søger efter måder at gøre din kæreste/ægtefælle lykkelig på. Du anerkender, at det perfekte ikke findes og ikke vil blive skabt i fremtiden, men fokuserer alligevel på at blive den perfekte ægtefælle.
Med andre ord: Du elsker bare, og satser på at give kærlighed, fremfor at modtage den. Det er let at skrive og svært at gøre! Jeg ved det godt. Men er det ikke bedre og mere rigtigt end alternativet?
Måske er kærlighed noget, du selv skaber? Ikke en følelse eller en fysisk tiltrækning, som hurtigt forsvinder igen. Måske er Guds plan for dit liv i høj grad, at du selv skaber dit liv efter de drømme og ønsker, som du er skabt med?

Ville den indgangsvinkel ændre noget i dit liv?

Af Henrik Engedal
ung@udfordringen.dk