Kerry vil prøve at opnå Netanyahu-Abbas møde

Udenrigsminister John Kerry vender på torsdag tilbage til Israel og palæstinenserne på sit femte besøg i området i fire måneder, og han vil – ifølge palæstinensiske kilder – prøve at få et møde i stand mellem statsminister Biynamin Netanyahu og præsident Mahmoud Abbas.
Såvel hos palæstinensere som israelere råder der skepsis, om det vil lykkes Kerry at få de to mænd til at mødes uden forhåndsbetingelser.

Kilden oplyser, at der har været drøftelser i Ramallah om et muligt Netanyahu-Abbas møde, men at der ikke blev truffet nogen afgørelse.

Palæstinenserne menes at ville være parat til at genoptage fredsdrøftelser med israelerne, men blot hvis Israel standser bosættelsesbyggeri, anerkender en to-stats løsning baseret på 1967-grænsen og løslader palæstinensiske fanger.
En israelsk kilde siger, at fredsdrøftelsere nok vil blie genoptaget, men at der ikke er megen optismisme om deres chance for succes.

Giver ikke op

Den politiske kommentator Alex Fishman skriver idag i bladet “Yediot Aharonot”, at Kerry ikke har opgivet håbet om at forelægge sin fredsplan til september, før åbningen af FNs årlige generalsforsamling og palæstinensernes forsøg på at forbedre deres status.
– Kerry forstod imidlertid ikke, at “lobby” i Mellemøstem er helt forskelllig fra at “lobby” i Kongressen i Washington, skriver Fishman.

John Kerry
“Sidste chance”

Kerry er imidlertid fast besluttet på at formidle en fredsordning.
– Hvis det ikke lykkes nu med at opnå en fredsaftale, vil vi måske aldrig få en ny chance, sagde Kerry inden sin afrejse til Mellemøsten. Begge sider vurderer nu situationen og deres valg meget seriøst. Jeg har hørt alle argumenterne om, hvorfor det er så svært at afslutte konflikten. Men kynisme har aldrig løst noget. Kynisme har aldrig medført en stats fødsel.

Til trods for Kerrys bestræbelser er konflikten med palæstinenserne nu skubbet noget i baggrunden, mens israelerne er mere bekymrede over truslerne fra Iran og Syrien, såvel som hjemlige sociale og økonomiske anliggender.


Artiklen fortsætter efter annoncen: