Den usandsynlige pavekandidat

s15_etnDe fattiges pave7Biografi om ”de fattiges pave”, den første pave fra det amerikanske kontinent.
Pave Frans, Jorge Mario Bergoglio, født i Argentina 1936 af en italiensk indvandrerfamilie, var ikke særlig oplagt som kandidat til paveembedet. Netop derfor er denne biografi spændende, og velskrevet er den også.

Den fortæller om, hvor usandsynligt det er for en jesuit at blive pave, det er aldrig sket før. Det er heller aldrig før sket, at man har valgt en pave fra det amerikanske kontinent, og Pave Frans med sin trang til at tale de fattiges sag og sin beskedne livsstil har ikke ligefrem peget frem mod paveembedet.
Derfor fortæller Escobar om betydningen af, at paven er jesuit, og analyserer jesuitterne før og nu samt Argentinas dramatiske politiske historie i pavens levetid. Læseren får indblik i, hvilke påstande der har verseret om Bergoglios rolle i det argentinske diktatur, og forfatteren afviser, at Bergoglio havde del i det.

Hvordan foregår et pavevalg?

Escobar forklarer, hvordan man vælger pave, og beskriver det valg, som førte til den tyske kardinals udnævnelse til pave i 2005. Her endte Bergoglio som nr. 2 i det endelige opløb, men når Ratzinger blev valgt, skyldtes det, at han havde været tæt på den foregående pave Johannes Paul II, og Bergoglio var knap så kendt. Uforudsete hændelser førte til, at han blev mere kendt og vandt i anseelse.

Pavens tale 13. marts 2013

Da Pave Frans holdt sin ”tiltrædelsestale”, lagde han vægt på, at forsamlingen på Peterspladsen sammen med ham først skulle bede for den afgående pave og dernæst for ham selv. Så velsignede han forsamlingen og pegede på bønnens kraft, den katolske kirke som verdensomspændende, og at lægfolket må genfinde sin plads i kirken.
I sin ungdom havde pave Frans en veninde, men da han som 16-årig oplevede præstekaldet, brød han med hende. Siden blev han jesuitterpræst, professor og hjælpebiskop i Buenos Aires. I dag er han en Jesus-centreret pave med Frans af Assisi som sit forbillede.

Den moderne verdens udfordringer til paven

Escobar peger på fem udfordringer, som en ny pave må tackle. Selv om pave Frans er ligefrem og uhøjtidelig med et ydmygt væsen, så tyder meget på, at Vatikanet har fået en pave, som står fast på sine principper og er villig til at gå hele vejen i mødet med de gigantiske udfordringer.
Han er klar til det 21. årh. med Facebook, og på sin Twitter profil den 17. marts bad han om forbøn; han tager også imod forbøn fra andre end katolikker!

Mario Escobar
Pave Frans –
De fattiges pave
208 sider • 199 kr.
Boedal