Dragt, pragt og magt

s15_Se min kåbeI den engelsk-amerikanske bogverden opererer man med begrebet ’coffee table book’, dvs. en luksuøst illustreret (som oftest) fagbog, der ligesom kan ligge tilsyneladende tilfældigt og elegant henslængt på det smukke, lavbenede marmorbord – det første øjet møder, når man træder ind i lejligheden.

Det er et pænere ord end ’pralebog’, om man ellers havde brugt dét. Netop sådan en tryksag er det, Bibelselskabet har sendt på gaden. Der er ikke sparet på noget.
I det indledende afsnit skriver Vibeke Lindhardt fra en bispeindvielse: ”Selvom ceremonien på mange måder får mig til at tænke på tidligere tiders spektakulære processioner og fremvisning af pragttekstiler, tænker jeg ikke på det som en magtdemonstration eller som en opvisning” (s. 12). På den baggrund kan det undre, at hun i bogens undertitel netop fremhæver pragt og magt som to størrelser, der forbindes med bispekåben.
Vibeke Lindhardt har selv en finger med i fremstillingen af bl.a. messehagler til Haderslev Domkirke; det er en tilknytning til den kirkelige tekstil-fabrikation og miljøet omkring det, som både er en styrke og kan være en svaghed. En kritisk distance og problematisering bliver noget nær en umulighed; dette kan være en forklaring på hendes bagatellisering af netop elementerne pragt og magt.
Bogen byder også på et lidt tyndt interview med Hendes Majestæt Dronningen, hvor Margrethe II bl.a. fortæller om de gange, hvor hun selv har været involveret. Det er dronningen på det jævne, men helt uinteressant bliver det selvfølgelig ikke, når det er dronningen.
Denne bog er en fryd for øjet, en pryd for forlaget. Men mere overflade end dybde. Og bogen må nok mere anbefales tekstil- end kirkeligt interesserede.

Vibeke Lindhardt:
Se min kåbe
– de danske bispekåber som pragt, dragt og magt
Overdådigt illustreret med farve-fotos af Dorte Krogh
218 sider
400 kr.
Bibelselskabets Forlag