Fredsforhandlinger hænger i en tynd tråd

Nyt fra Israel-forsideDe palæstinensisk-israelske fredsforhandlinger, der efter planen skal afholdes i Jerusalem på onsdag, hænger  i en tynd tråd efter at palæstinenserne har beskyldt Israel for at krænke aftalen om at genoptage drøftelser ved at give grønt lys for bosættelsesbyggeri omfattende 1187 boliger i bosættelser på Vestbred-området og  Øst-Jerusalem. 

 Krisen er opstået samtidig med, at israelske myndigheder gransker, hvilke 26 terrorister, som skal løslades som led i den genoptagne diplomatiske proces.

 Ledere af  Den palæstinensiske Myndighed (PA) som præsident Mahmoud Abbas og forhandlingschef Seab Erekat har sendt vrede breve om bosættelsesbyggeriet til udenrigsminister John Kerry og den særlige amerikanske udsending til fredsforhandlingerne, ambassadør Martin Indyk. De beskylder Israel for at torpedere forhandlingerne.

 Det israelske statsministerium oplyser, at 14 af de 26 f terrorister skal  sendes til Gaza-striben og 12 til Vestbredden. Navnene på de frigivne vil blive meddelt af fængelsvæsenets webside, efter at de fængsledes familier er blevet underrettet om den forestående løsladelse.

 – Denne beslutning viser, hvor seriøse vi er med fredsbestræbelserne, hedder det i en udtalelse fra statsministeriet.

 

De israelske ministre, der har truffet bestemmelse om hvilke palæstinensiske fanger skal løslades, udtaler, at enhver af de frisatte fanger, der arresteres påny for en fjendtlig handling, vil blive sendt tilbage til fængslet fr at afsone resten af sin straf

PA-forhandler Muhammad Shtayyeh beskylder Israel for at prøve at sabotere to-stats løsningen ved at gå videre med bosættelsesbyggeriet.


Artiklen fortsætter efter annoncen: – Det viser, at Israel ikke er “seriøs” om forhandlingerne, siger han, og opfordrer USA til at modstå bosættelsesbyggeriet.

 

Den israelske forhandlingschef, justsitsminister Tzipi Livnin, siger, at Israes grænser vil blive bestemt ved forhandlinger med palæstinenserne, ikke af EU.


Artiklen fortsætter efter annoncen: Livni deltog i et møde under forsæde af statsminister Benyami Netanyahu, hvor det blev besluttet, at videre klargørelser om bosættelses-retningslinjer vil blive drøftet, før Israel vil forhandle videre med EU.

  I weekenden var Netanyahu indlagt på hospital for et broktilfælde, men efter en vellykket operation er han  nu udskrevet og ventes at ville genoptage sit virke fuldtud i løbet af ugen.