Genudgivelse af ”Stjernerne i Ekbatana”: Dramaet spidser til

s15_jcEsterII5Poul Hoffmanns Ester-trilogi, hvoraf bind 2 oprindeligt udkom i 1987, udkommer igen, og det er godt nyt for forfatterens mange danske beundrere.

I sin egen unikke version af den historiske roman-genre, udfolder Hoffmann Bibelens 10 kapitler om jødinden Ester, som endte som persernes og medernes dronning.
Det er på alle måder en særpræget historie, når man tænker over det. Hvordan kunne en jøde tillade sig at indgå ægteskab med en hedningekonge? Hvordan kunne det gå til, at magten skifter fra at være vendt mod jøderne, som skulle udryddes, til, at jøden Mordokaj bliver nr. 2 i riget efter kongen selv? Det er alle tiders anledning til at lade fantasien få lov til at udfylde hullerne mellem historie, bibelhistorie og almindelig mystificering.
I et langt flash-back får vi historien om en tid, hvor jøderne fik skylden for alverdens fortrædeligheder og ulykker, og der derfor blev iværksat en plan for den endelige løsning på jødeproblemet. Også på dette punkt er romanen interessant for de historisk interesserede, som vil vide, at det er jødernes historie i en nøddeskal.
Der er få, der magter genren så fuldkomment som Poul Hoffmann.
Han fører læseren ind i en forunderlig verden af fremmede arkitekturer, religioner, skikke og personligheder. Det kan han kun, fordi han har en overordentlig stor indsigt i disse fortidskulturer og benytter sig af sin forfatterfrihed til at synkronisere bibelhistorie med oldtidshistoriske kilder. Det er fiktion, når det er bedst.

Poul Hoffmann:
Stjernerne i Ekbatana
– Ester II
235 sider • 199,95 kr.
ProRex