Palæstinensere: Forhandlinger foran sammenbrud pga bosættelser

Mens israelerne udarbejder en liste over palestinensiske fanger, der skal løslades som led i aftalen om at genoptage de israelsk-palestinensiske fredsforhandlinger, står disse foran sammenbrud, da palestinenserne har undsagt dette israelske tiltag.

Den palestinensiske politiker, Yasser Abed Rabdo, siger at bosættelses-udvidelse truer forhandlingerne, endnu inden de er begyndt.

– Bosættelses-udvidelse går imod den amerikanske regerings tilsagn og underminerer forhandlingerne, siger han.

Hans udtalelse blev fremsat, efter at israelske myndighedfer havde godkendt 2000 bosættelses-boligender opå Vestbred-området og i Øst-Jerusalem, inden den nye runde af forhandlinger mellem de to parter, ansat til at begynde i Jerusalem paa onsdag.

Udenrigsminister John Kerry har under et besøg i Colombia opfordret palestinenerne til “ikke at reagere ugunstigt over for den israelske meddelelse”.

Mange i Israel ville ikke tro deres egne sanser, da statsminister Benyamin Netanyahus regering fremsatte oplysningen om et nyt bosættelsesbyggeri, på tærsklen til de nye fredssamtaler efter en pause på tre år.

– Vi var så tæt på at komme nær til en mulig fred, og nu ser den ud til at forsvinde som et ørkensyn. Vi burde alle demonstrere imod ideen om at foretage disse bosættelsesbyggerier netop nu, siger en kritiker af Netanhyahus politik.

I en lederartiklen i den israelske morgenavis “Ha’aretz” idag hedder det under overskriften:
“Målrettet attentat mod forhandlingerne”:


Artiklen fortsætter efter annoncen:– I månedsvis har statsminister Benjamin Netanyahu bestræbt sig på at overtale israelere og det internationale samfund om hans oprigtige længsel efter en genoptagelse af fred med palestineserne. Men på tærsklen til nye drøftelser viser det sig, at udtrykket “forhåndsbetingelser” kan fortolkes på forskellig vis. Netanyahus vidtrækkende fortolkning af begrebet er ikke resultatet af. et øjeblikkeligt behov for at skaffe hjemløse tag over hovedet. Det synes at repræsentere håbet om et målrettet attentat mod åbningen af fredssamtaler, efter at alle andre bestræbelser for at standse dem slog fejl.

Lederen fortsætter:

– Disse skridt, som alllerede har ført til en skarp amerikansk reprimande, løfter sløret for den tåge, hvori Netanyahu har prøvet at skjule sine virkelige hensigter. Den viser Israel, under hans ledelse, som afviser af enhver diplomatisk proces. Netanyahu leder Israel med vidtåbne øjne ind i et minefelt, hvor ikke blot forholdet til palestinenserne vil blive skadet, men også relationerne til USA. Washington kan slutte sig til de straffeforanstaltninger, EU har pålagt Israel og således fuldende Israels internationale isolering.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Til slut i lederartiklen hedder det:

– Regeringen må omgående standse dette politiske dobbeltspil. Koalitionspartnerne må tillade, at forhandlinger begynder som det første skridt i en rejse mod afslutningen af denne konflikt med palestinenserne.