28 palestinensere løsladt

I to busser med farvede ruder blev 26 palæstinensiske fanger bragt fra Ayalon Fængslet til hhv. Gaza-striben og Vestbred-området som led i den første fase af de genoptagne israelsk-palæstinensiske fredsforhandlinger, der imorgen indledes i Jerusalem.

Hundreder af palæstinensere hilste fangerne velkommen ved deres hjemkomst, og der var glædesscener som var det helte, der vendte hjem. Men størstedelen af fangerne er mordere, der har dræbt israelske civilpersoner – mænd, kvinder og børn,

Overlevende familiemedlemmer af disse ofre prøvede forgæves at standse løsladelsen af disse mænd “med blod på hænderne”.

Den ene bus bragte 15 fanger til Gaza og kørte kort over midnat ind i området, mens den anden med 11 fanger kørte til Ramallah.

Løsladelsen var en israelsk gestus over for palæstinenserne.

Den palæstinensiske præsident., Mahmoud Abbas, talte til en menneskeskare på over 1000. da fangerne ankom til Ramallah.

– Vi hilser vores brødre velkomne, sagde han. De har forladt fængslets mørde og er kommet ind i frihedens lys, og vi vil sige, at de er de første, men at der er andre brødre, som snart vil komme ud.

Fangerne aflagde derefter besøg ved Yasser Arafats grav.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Hamas-regeringen i Gaza har udstedt forbud mod Fatah-bevægelsens festligholdelse af løsladelsen. En talsmand for Hamas siger, at der vil blive afholdt en særlig velkomstceremoni for fangerne senere i ugen.

Den palestinensiske forhandslingsledelse har måttet sluge kamelen med den israelske meddelelse om fortsat bosættelsesbyggeri. Men deres vrede har ikke afbrudt fredsforhandlingerne. Nu kan de genoptages.

Forhandlingerne vil imidlertid få en treven start i en dårlig atmosfære, efter at palestinenserne havde truet med at boycotte dem som følge af den israelske beslutning om at give grønt lys til opførelse af 2000 boliger i bosættelser på Vestbredden og i Øst-Jerusalem.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Et israelsk dobbeltspil, der synes at have haft til hensigt at torpedere fredsforhandlingerne, inden de begyndte, hedder det i en leder i morgenavisen “Ha’aretz”.

Kerry

Denne kritik af statsminister Benjamin Netanyahus politik er blevet støttet af den amerikanske mægler, udenrigsminister John Kerry, der imidlertid tilføjer, at han ikke tror, at meddelelsen om dette byggeri vil afbryde forhandlingerne.

De to parter mødes nu ved forhandlingsbordet, med barske miner. Skepsis på begge sider er stor. Tiltroen til den anden part er på nulpunktet. Forventningerne er lave


Artiklen fortsætter efter annoncen:Men de taler med hinanden og ikke forbi hverandre, og det er et positivt tegn.

Hvor i Jerusalem og hvornår samtalerne skal finde sted er en hemmelighed.