Fredsforhandlinger genoptaget i hemmelighed

Anden runde af de israelsk-palestinensiske fredsforhandlinger er blevet indledt i Jerusalem, under total hemmelighed om, hvor parterne moedtes og det foerste resultat af deres samtaler.

Det eneste der vides med sikkkerhed er, vbe, der deltog  forhandlingerne – på israelsk cide forhandlingschefen,  justitsminister Tzipi Livni og statsminisert Benjamin Netanuyahus særlige udsending, Yitzhak Molho, mens palestinenserne var repræsenteret af forhandligschef, Saeb Erekat og en af Fatahs ledere, Mohammed Shtayyeh.

På mødet menes de to parter at have drøftet retrningslinjerne for forhandlingerne og disses agenda, Begge sider skal have fremlagt deres stilling til nøgleanliggender.

Forhandlingerne blev genoptaget til trods for stærke palestinensiske protester over Israels meddelelse om udvidet byggeri i Øst-Jerusalem og i Vestbred-bosættelser.

Den amerikanske mægler, udenrigsminister John Kerry, har overfor Netanyahu og Livni givet udtryk for USA’s bekymring over disse byggeplaner og  sagt, at ikke er “nyttige” i forhandlingerne med palestinenserne.

Om mørklægningen  af  fredsdrøftelserne sagde Livnis talskvinde, Mia Bengel:

– Forhandlingerne er genoptaget. Der er ingen “photo opportunity” eller nogen udtalelelser. Hvorfor? for at gøre det muligt for parterne at arbejde sammen og ikke tænke på medier, der  venter udenfor.

Den særlige amerikanske udsending Martin Indyk, deltog ikke  i samtalerne, men har mødtes md den palestinensiske præsident, Mahmoud Abbas og med Netanyahu..


Artiklen fortsætter efter annoncen:Den tredje forhandlingsrunde ventes afholdt i næste uge, også under total medie-mørklægning, på Vestbred-området.

Mens palestinensrne var vrede over den israelske bosættelsesplan – og til det sidste sagde, at den forgiftede stemningen og kunne føre til forhandligernes sammenbrud – var israelerne meget utilfredse  med den heltemodtagelse, man havde givet de hjemvendte palestinensiske fanger.

Netanyahus talsmand, Mark Regev, siger om dette:


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Det er problematisk, at sådanne mordere sættes op på en  piedestal og betegnes som helte – jeg er bange for, at det siger noget om palestinensisk politisk kutur, at morderen af en gammel mand eller af et barn er en slags helt..