Ægteskab bør ikke være reality

Én af deltagerne, Lykke, på jagt efter en brudekjole.
Én af deltagerne, Lykke, på jagt efter en brudekjole.

KLF Kirke og Medier er betænkelige over DR3s nye realityserie ”Gift ved første blik”.

Nyt reality-program på DR3 har taget ægteskabet til grænsen og lidt over.

Det mener KLF Kirke og Medier. ”Gift ved første blik” lader tre par blive gift første gang, de ser hinanden på rådhuset. Parrene, som tager det dybt seriøst, er sammensat af et ekspertpanel bestående af en sognepræst, en antropolog og to psykologer med speciale i henholdsvis sexologi og parterapi.
Halvanden million danskere lever i dag alene. Men det har ikke slukket drømmen om den store kærlighed. Datingindustrien har kronede dage, men hvad gør man, når ens livsledsager ikke lige dukker op?
Det lukrerer DR3 på i nyt program og tager situationen til et nyt niveau. I de første programmer matchede de i samråd med fire eksperter tre par til et arrangeret ægteskab. Første gang parrene mødte hinanden, var til vielsen på rådhuset. Serien følger nu over otte afsnit de tre par i fire uger efter vielsen.

Ægteskabet er kostbart

De fire eksperter matchede parrene ud fra princippet om, at lighed er bedst, og sognepræsten, antropologen og de to psykologer brugte alle deres faglige kompetencer og observationer til at sammensætte de tre par.
KLF, Kirke & Medier er betænkelige ved konceptet:
– Selve konceptet med at få ”eksperter” til at matche singler, er der ikke så meget nyt i, men når DR3 går skridtet videre og bruger ægteskabet som en del af et underholdningseksperiment, bliver vi opmærksomme, siger generalsekretær for KLF, Kirke & Medier, Mikael Arendt Laursen. Han tilføjer:
– Jeg har endnu ikke set programmet, men jeg kan være nervøs for, at programmet giver os det indtryk, at ægteskabet blot er en leg. Måske parrene i programmet finder deres eneste ene, eller også står de pludselig med skilsmissepapirerne i hånden. Under alle omstændigheder er ægteskabet noget kostbart, som skal bygge på andet og mere end god underholdningsværdi på tv. Ægteskabet er ikke bare et eksperiment.
Men kanalredaktør på DR3, Irene Strøyer, vil gerne udfordre seerne:
– Når det kommer til kærlighed, så spænder vi ofte ben for os selv. Vi har så mange krav, at kærligheden aldrig når at opstå. DR3 havde lyst til at udfordre den selvfølgelighed, at vi altid tror, vi ved, hvad der er bedst for os selv – vende det hele på hovedet, tage eksperter, videnskaben og det arrangerede ægteskab i brug og finde frem til, hvad der gør det perfekte match, siger hun.
Jakob