Efterskoler giver en smag på livet

s6_Nissen, Henri_(FRITSKRABT)_CMYK_2894Det er guld værd, at vi har frie skoler i Danmark. Men vi skal passe godt på dem. For der er jævnligt nogle, der forsøger at tage livet af dem.

Vi har de seneste år set, at det er gået ud over de frie skoler, når staten eller kommunerne skal spare.
Venstrefløjen har altid haft et horn i siden på de frie skoler, og måske specielt de kristelige. For staten er overordnet alle individuelle interesser. Og Karl Marx betragtede kristendom som opium for folket, altså et skadeligt og bedøvende stof, som hindrede folket i at gøre oprør.
Til trods for, at kristne altid har taget sig af de svage.
Men de borgerlige sparer også på skolerne. De glemmer ofte den del af deres historie, som stammer fra højskole-bevægelsen, hvor man netop lagde vægt på frihed til forskellige slags pædagogik og livssyn.
I dag handler politik ikke meget om disse positive værdier, men blot om økonomi, skatter og besparelser.
Det politiske liv er blevet åndeligt afstumpet. Her er en opgave for mennesker, som tænker mere principielt.
Så hvis vi vil beholde friskoler, efterskoler og højskoler – og andre private institutioner, som menighedsbørnehaver og kristne behandlingscentre – så må vi kæmpe for dem.
Vi må bakke op ved at sende vores børn og unge, og være med i støtteforeninger. Vi må arbejde for dem politisk. Både på Christiansborg og kommunalt. Stem ikke tankeløst på politikere, som vil kirken til livs.
Sidste år døde 11 efterskoler på grund af de svære krav, som de må arbejde under. Nogle af disse skoler havde også et kristent grundlag. Nu er de væk.
På samme måde er der forsvundet uhyggeligt mange højskoler på grund af for få elever. Her kunne politikerne blot genindføre, at man måtte tage arbejdsløsheds-understøttelsen med på højskole. Så ville tusindvis få skiftet deres trivielle ledighed ud med nye impulser. I sidste ende ville det redde nogle mennesker fra at bukke under, og der ville også være en økonomisk fordel for samfundet – når alt nu åbenbart skal gøres op i penge,
Men vigtigst ved de frie skoler er, at unge her får en smag på, hvad kristne værdier betyder i praksis. I stedet for dumme fordomme oplever de her et positivt livssyn, som vil påvirke dem resten af livet. Det er da værd at kæmpe for.